Photo Courtesy of Fox Searchlight Pictures.
Photo Courtesy of Fox Searchlight Pictures.

Tolkien

Kirjailijaksi kasvaminen

J.R.R. Tolkien (1892–1973) oli kirjailija ja Oxfordin yliopiston professori. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Hobitti eli sinne ja takaisin (1937), Taru sormusten herrasta (1954–1955) ja Silmarillion (1977, julkaistu postuumisti). Hän opiskeli klassista kirjallisuutta, mutta jo kouluaikana huomattu lahjakkuus kielten oppimiseen ajoi hänet kielitieteilijäksi, jonka parissa hän teki akateemisen uransa.

Kirjailijaksi Tolkienia eivät tehneet pelkästään akateemiset kirjallisuuden ja kielten opinnot, vaan elämänkokemukset, kuten orpous, köyhyys ja muutto maaseudulta teolliseen Birminghamiin. Katolinen pappi, Isä Morgan auttaa orpoa Tolkienia saamaan stipendin King Edwardin kouluun ja myöhemmin Oxfordin yliopistoon. Merkityksellistä on myös rakkaus Edith Brattiin, joka asuu samassa asuntolassa kuin Tolkien. Isä Morgan ei salli Tolkienin seurustella Edithin kanssa, koska Edith ei ole katolinen. Myöhemmin heidän mahdollisuutensa rakkauteen uusiutuu. Edith vaikuttaa myös suoraan Tolkienin tuotantoon: pianonopettajana hän rakastaa Wagnerin Nibelungin sormus –oopperasarjaa, ja elokuvan mukaan Wagner-vaikutteet Tolkienin Taru sormusten herrasta –teossarjaan tulevat Edithin kautta.

Tolkien koki useita menetyksiä. Hänen isänsä kuoli pojan ollessa 4-vuotias, jonka takia perhe muutti Etelä-Afrikasta Englantiin. Englannin maaseudun vehreys muuttui taloudellisten vaikeuksien takia teollisen Birminghamin kivihiilipölyksi. Äiti menehtyi Tolkienin ollessa 12-vuotias. Tolkien joutui myös valitsemaan joko rakkautensa Edithin tai Oxfordin. Vankka neljän kaveruksen ystäväporukka koki myös menetyksiä, kun yksi heistä kaatui sodassa.

Tärkeä osa Tolkienin elämänkokemusta on ensimmäinen maailmansota ja sen vuoksi koettu läheisen menetys. Tolkien osallistui sotaan upseerina, ja hän joutui mukaan Ranskan Sommeen vuonna 1916, jossa käytiin ensimmäisen maailmansodan (1914-18) verisimmät taistelut.

1. Elokuvassa rinnastetaan sota ja Tolkienin teokset. Miten rinnastus on tehty? Mitä yhteistä löydät Tolkienin sotakokemuksista ja hänen kirjoistaan?

2. Etsikää tietoa Wagnerin Nibelungen sormus –oopperoista. Mitä samaa niissä on kuin Taru sormusten herrasta –tarinassa?

3. 1900-luvun alussa avioliitto Iso-Britannian katolisten ja anglikaanien kesken oli harvinaista. Isä Morgan ei salli sitä Tolkienillekaan. Jakolinja säilyi pitkälle 1900-luvulle etenkin Pohjois-Irlannissa, jossa katolisten ja protestanttien välinen kiista liittyen Irlannin itsenäistymiseen ja Pohjois-Irlannin jäämiseen osaksi Iso-Britanniaa aiheutti sotimista ja terrorismia. Mitä muita uskonnollisia jakolinjoja esimerkiksi avioliiton sallimisen suhteen tiedät?

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Tolkien

(Tolkien)

Ohjaaja: Dome Karukoski

Maa: Yhdysvallat Vuosi: 2019

Ikäraja: 12

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Nicholas Hoult, Lily Collins, Colm Meaney, Derek Jacobi


Elokuva maailmankuulun kirjailijan nuoruusvuosista - ajasta, jolloin hän löytää ystäviä, rohkeutta ja innoitusta samanmielisten koulutovereiden keskuudesta. Veljeys vahvistuu heidän aikuistuessaan ja selvitessään yhdessä rakkaudesta ja menetyksistä. Matkaan mahtuu myös Tolkienin myrskyisä seurustelu Edith Brattin kanssa. Kun ensimmäisen maailmansota syttyy, ystäväpiiri uhkaa hajota. Kaikki Tolkienin kokema inspiroi häntä myöhemmin kirjoittamaan maailmankuulut tarinansa.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa