Tom of Finland

Äidinkieli ja kirjallisuus: Elokuvan kohdehenkilö ja hänen elämäntarinansa

1. a) Mitkä ovat Dome Karukosken elokuvassa esitetyn taiteilija Touko Laaksosen yksityis- ja työelämän huippu- ja käännekohdat?
b) Miten huippu- ja käännekohdat ilmenevät elokuvassa? Kiinnitä huomiota paitsi tapahtumiin myös elokuvan tehokeinoihin, kuten ääniin ja valaistukseen.

2. Millainen henkilökuva Touko Laaksosesta syntyy elokuvassa Tom of Finland? Voit hyödyntää vastauksessasi myös jo tekemiesi tehtävien havaintoja. Kiinnitä huomiota Laaksosen luonteeseen, ihmissuhteisiin, elämänasenteeseen, taiteeseen, huumoriin ja siihen, mitä kaikkea hän tekee elokuvassa.

3. Taiteilija Touko Laaksosta voidaan pitää antisankarina: hän teki taidettaan ilmaistakseen itseänsä ja elättääkseen itsensä, ei ollakseen esikuva tai sankari. Hän toteaa Karukosken elokuvassa jo taistelleensa taistelunsa. Nykyään Laaksosta pidetään edelläkävijänä ja seksuaalisen tasa-arvon edistäjänä. Tarkastele sankaruutta eri esimerkein ja näkökulmista.
a. Mitä on sankaruus?
b. Miten sankariksi tullaan? Voiko sankaruudesta kieltäytyä?

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Tom of Finland

(Tom of Finland)

Ohjaaja: Dome Karukoski

Maa: Suomi Vuosi: 2017

Kesto: 116min Ikäraja: 12

Levittäjä: Finnkino Oy

Näyttelijät:
Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky


Elokuva suomalaisen taiteilijan Touko Laaksosen matkasta kansainväliseen menestykseen ja samalla tarina Suomen historiasta.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa