Tom of Finland

Ihmisoikeuskasvatus: Sanaton viestintä ja normien valta

Tom of Finland -elokuvassa sanattoman viestinnän esittämisellä on suuri rooli. Pohtikaa yhdessä oppilaiden kanssa minkälaista sanatonta viestintää elokuvassa oli ja miten se esitettiin? Esimerkiksi miten sisko Kaija esitti mielipiteensä Toukon tuotannosta? Minkälainen ilme hänellä oli? Oliko hän hyväksyvä vai tuomitseva?

Tehtävä sanattomasta viestinnästä

Millaista sanatonta viestintää koet koulumaailmassa?
Toteuttakaa yhdessä toiminnallinen harjoitus siitä, minkälaisia ovat sanattomat reaktiot.

Toiminnallisessa harjoituksessa oppilaat voivat työskennellä pareittain tai ryhmissä. Oppilaat esittävät toisilleen väitteitä, esimerkiksi pidätkö asiasta x (tästä kynästä, kouluruoasta jne.) ? ja tehtävänä on sanattomasti ilmaista sekä negatiivista että positiivista mielipidettä.

Yhdessä käydään lävitse ja pohditaan:

  • Miten ilmaistaan sanattomasti se, että hyväksyy toisen ihmisen sellaisena kuin hän on? Entä miten kerrotaan sanattomasti, että pidät kiinnostavina toisen ihmisen  kiinnostuksen kohteita tai ominaisuuksia. Millaisia ilmeitä, eleitä tai äänenpainoja käytät?
  • Miten torjuntaa, välinpitämättömyyttä tai halveksuntaa ilmaistaan sanattomasti?
  • Millaista on loukkaava ilmaisu ja millaista on kohtelias ilmaisu?
  • Koska olet itse viimeksi huomannut/nähnyt epäasiallista sanatonta/sanallista viestintää?
     

Normittava kysymys -pohdintatehtävä

Keskustellaan oppilaiden kanssa siitä, kuinka usein kuulee seurustelu- ja parisuhteisiin liittyvää keskustelua, joka perustuu hetero-oletukselle. Miten siihen pitäisi vastata? Minkälainen voisi olla kysymys, joka on seksuaalisuussensitiivinen? Miten kysyä toiselta henkilöltä hänen seurustelustaan siten, että ei oleta toisen seksuaalista suuntautumista tai seurustelukumppanin sukupuolta?  Pohtikaa ryhmissä tapoja ja ilmauksia kysyä ja käydä keskustelua ihastumisiin, seurusteluun ja parisuhteisiin liittyvistä asioista, siten että annetaan tilaa seksuaalisuuden moninaisuudelle.

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Tom of Finland

(Tom of Finland)

Ohjaaja: Dome Karukoski

Maa: Suomi Vuosi: 2017

Kesto: 116min Ikäraja: 12

Levittäjä: Finnkino Oy

Näyttelijät:
Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky


Elokuva suomalaisen taiteilijan Touko Laaksosen matkasta kansainväliseen menestykseen ja samalla tarina Suomen historiasta.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa