Kuva © Tuffi Films 2019
Kuva © Tuffi Films 2019

Tottumiskysymys

Tarina "Bussi"

Nuori tyttö yrittää selvitä bussimatkasta ja tuntemattomista ahdistelijoista

Tehtävien teema: Puuttuminen häirintään sivullisena

Pohjustus: Käydään yhdessä läpi elokuvan tapahtumat ottaen huomioon kaikkien osallisten näkökulmat ja reaktiot.

Milja on matkalla kouluun ja kuuntelee omiin ajatuksiinsa uppoutuneena musiikkia. Kaksi nuorta miestä on matkalla juhliin ja alkaa imarrellen suostutella Miljaa mukaansa. Kun Milja kieltäytyy kohteliaasti lähtemästä mukaan, miesten käytös muuttuu epäkunnioittavaksi ja lopulta tietoisen pahantahtoiseksi. Kun Milja ei taivuttelusta huolimatta myönny miesten ehdotteluun, nämä pyrkivät ensin loukkaamaan Miljaa ja sitten nolaamaan tämän julkisesti. Milja on tilanteesta selkeästi ahdistunut ja yrittää saada miehiä lopettamaan. Kukaan sivullisista ei puutu tilanteeseen, vaikka he eivät voi olla huomaamatta sitä. Lopulta Milja ryntää ulos bussista ja kävelee kouluun. Luokassa opettaja kysyy, onko kaikki hyvin, mutta jättää asian sikseen saatuaan myöntävän vastauksen.

1. Miten miesten suhtautuminen Miljaan muuttui, kun tämä kieltäytyi lähtemästä näiden mukaan? Miksi he alkoivat käyttäytyä loukkaavasti Miljaa kohtaan?

2. Miten olisit itse toiminut Miljan tilanteessa? Miksi Milja toimin niin kuin toimi?

3. Miksi sivulliset eivät puuttuneet tilanteeseen? Jos olisit itse istunut bussissa, miten olisit toiminut?

4. Näytelkää kohtaus uudestaan käydyn keskustelun pohjalta joko pienissä ryhmissä tai koko ryhmän kanssa niin, että osa ryhmästä näyttelee ja osa on yleisönä. Voitte kokeilla erilaisia toimintavaihtoehtoja improvisoiden. Sopikaa ennen kunkin kohtauksen alkua, kuka (Milja, jompikumpi tai molemmat miehistä, sivulliset) kullakin kerralla toimii toisin. Vastaavasti pienryhmät voidaan jakaa niin, että eri ryhmät varioivat eri henkilöiden toimintaa.

Variaatioita:

  • Opettaja voi halutessaan pysäyttää kohtauksen sen eri vaiheissa ja pyytää valitsemiaan osapuolia kertomaan, miltä heistä tuntuu tai mitä he ajattelevat. Vaihtoehtoisesti myös yleisöä voi pyytää pohtimaan, miltä lavalla olevista henkilöistä mahtaa tuntua.
     
  • Jos ryhmällä on hyvä improvisaatiovalmius, voi koko kohtauksen näytellä niin, että yleisö antaa lavalla oleville näyttelijöille toimintaohjeita, joiden mukaan näyttelijät muuttavat käytöstään.
     
  • Kohtaukselle voidaan myös sopia etukäteen yleissävy, jonka mukaan se tulee näytellä, esim. kohteliaasti, rehellisesti, aggressiivisesti jne. ja tutkia sitä kautta erilaisten käyttäytymismallien vaikutusta lopputulokseen.
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Tottumiskysymys

(Tottumiskysymys)

Ohjaaja: Kirsikka Saari ja Elli Toivoniemi sekä Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo

Maa: Suomi Vuosi: 2019

Kesto: 75min Ikäraja: 12

Levittäjä: Tuffi Films Oy

Näyttelijät:
Veikko Aalste, Teemu Aromaa, Suvi Blick, Tommi Eronen, Seidi Haarla, Joel Hirvonen, Johannes Holopainen, Leo Honkonen, Niina Hosiasluoma, Nelli Juusela, Lotta Kaihua, Ona Kamu, Ria Kataja, Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Krista Kosonen, Usva Kärnä, Ella Lahdenmäki, Julia Lappalainen, Pirjo Lonka, Samuli Niittymäki, Fanni Noroila, Chike Ohanwe, Kati Outinen, Jarkko Pajunen, Eero Ritala, Pinja Sanaksenaho, Joonas Snellman, Jussi Sorjanen ja Minna Suuronen.


Seitsemän ohjaajan yhteisteos tuulettaa asenteita näyttämällä naisen elämästä hetkiä, jotka jäävät yleensä piiloon.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa