Kuva: Johanna Onnismaa © Tuffi Films 2019.
Kuva: Johanna Onnismaa © Tuffi Films 2019.

Tottumiskysymys

Taustatietoa elokuvasta

Tottumiskysymys on episodielokuva, joka on toteutettu kollektiivisella tavalla. Elokuvan takana on seitsemän ohjaajaa ja käsikirjoittajaa: Kirsikka Saari, Elli Toivoniemi, Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo. Jussi-­voittaja ja Oscar-­ehdokas Kirsikka Saari (mm. Hölmö nuori sydän, 2018 ja Pitääkö mun kaikki hoitaa?, 2012) on käsikirjoittanut kokonaisuuden lyhytelokuvien pohjalta. Saari sekä elokuvatuottaja Elli Toivoniemi ovat vastanneet kokonaisuuden ohjaamisesta yhteistyössä lyhytelokuvat ohjanneiden Haapasalon, Paavilaisen, Aallon, J.Toivoniemen ja Tervon  kanssa. Episodielokuvan tuottaja on Tuffi Filmsin Elli Toivoniemi. 

Eri ohjaaja-­käsikirjoittajien omat kuusi erillistä tarinaa sitoo yhteen yhteinen teema. Tottumiskysymys kuvaa sukupuolista vallankäyttöä sekä seksuaalista häirintää ja sen normalisointia. Tarinoissa nähdään osittain arkisiakin tilanteita, jotka eivät tapahtuessaan naurata, mutta lähemmin tarkasteluna ne osoittautuvat absurdeiksi.

Tottumiskysymys sai alkunsa yli kolme vuotta sitten, kun Elli Toivoniemi ja Kirsikka Saari keskustelivat havainnoistaan ja siitä, mitä ympärillä näkyi.  "Kutsuimme Ellin kanssa tuttuja elokuvantekijöitä yhteen ja kysyimme, olisiko heillä samantyyppisiä havaintoja. Sanottavaa oli – ja paljon. Näiden  kokemusten pohjalta syntyi lyhytelokuvien sarja sekä lopulta Tottumiskysymys" kertoo Saari projektin alkumetreistä.
"Lähdin tekemään pitkän elokuvan käsikirjoitusta valitsemalla teemaan sopivat yksittäiset lyhytelokuvat. Työstin kokonaisuuden käsikirjoituksen etukäteen niiden pohjalta, mutta vielä leikkausvaiheessa ideoimme uusia kuvia ja kohtauksia tarpeen mukaan. Ne kuvattiin kunkin tarinan ohjaajan kanssa  yhteistyössä."
Elokuvalla on kolme leikkaajaa, Yva  Fabricius, Anniina  Kauttonen ja Otto Heikola, sekä kolme kuvaajaa, Päivi Kettunen, Jarmo Kiuru ja  Kerttu Hakkarainen. Kokonaisprosessi on E. Toivoniemen ja Saaren luotsaama. Kaikki ohjaajat ovat olleet pitkän elokuvan kommentoinnissa mukana kaikissa työvaiheissa. Seitsemän ohjaajan ja kirjoittajan yhteinen ponnistus on enemmän kuin osiensa summa.

E. Toivoniemi painottaa, miten Tottumiskysymys-­projektissa ja -­metodissa on ollut suurena vaikuttimena se, ettei pelkästään olla näyttämässä, mitä  maailmassa tapahtuu, vaan pyrkimyksenä on yrittää ymmärtää, miten voisimme jatkossa toimia paremmin, ja mikä on meidän jokaisen oma osuus  hämmentävissä tilanteissa. Sekä Tottumiskysymyksen syntymisessä että elokuvan sisällössä on oleellista asioiden katsominen uudessa, yllättävässäkin  valossa ja monista erilaisista näkökulmista.

"Elokuvan henkilöhahmoissa oli tärkeää se, ettei kokonaisuus ole mustavalkoinen", sanoo ohjaaja-­käsikirjoittaja Saari. "Ihmiset ovat harvoin vain hyviä tai pahoja, mutta joukossa ja tottumuksen voimasta ihan pimeitä asioita voidaan alkaa pitää normaaleina." Saari toivoo Tottumiskysymyksen heijastelevan katsojien omia kokemuksia ja omaa toimintaa.

Tottumiskysymys sai alkunsa jo vuonna 2016. Yhteisen aihepiirin puitteissa jokainen ohjaaja sai vapauden valita, mistä kokemuksesta tai havainnosta haluaa  lyhytelokuvassaan kertoa. Toisaalta loppuvaiheessa kaikkien oli luovutettava päätäntävaltaa ja jaettava ohjaajuutta yhteisen pitkän elokuvan mahdollistamiseksi. Uraauurtava työtapa syntyi tehdessä ja edellytti runsaasti keskustelua.

Lähde: Tottumiskysymys-elokuvan lehdistömateriaali
 

Tekijöiden haastatteluja

Huomenta Suomi: Tottumiskysymys-elokuva tuo esiin arkipäivän ahdistelun

Uutiset (MTV): Tottumiskysymys-elokuva nostaa esiin sukupuolittuneen vallankäytön

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Tottumiskysymys

(Tottumiskysymys)

Ohjaaja: Kirsikka Saari ja Elli Toivoniemi sekä Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo

Maa: Suomi Vuosi: 2019

Kesto: 75min Ikäraja: 12

Levittäjä: Tuffi Films Oy

Näyttelijät:
Veikko Aalste, Teemu Aromaa, Suvi Blick, Tommi Eronen, Seidi Haarla, Joel Hirvonen, Johannes Holopainen, Leo Honkonen, Niina Hosiasluoma, Nelli Juusela, Lotta Kaihua, Ona Kamu, Ria Kataja, Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Krista Kosonen, Usva Kärnä, Ella Lahdenmäki, Julia Lappalainen, Pirjo Lonka, Samuli Niittymäki, Fanni Noroila, Chike Ohanwe, Kati Outinen, Jarkko Pajunen, Eero Ritala, Pinja Sanaksenaho, Joonas Snellman, Jussi Sorjanen ja Minna Suuronen.


Seitsemän ohjaajan yhteisteos tuulettaa asenteita näyttämällä naisen elämästä hetkiä, jotka jäävät yleensä piiloon.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa