Tumman veden päällä

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: kirjasta elokuvaksi, omaelämäkerrallisuus, motiivit, lapsen näkökulma, elokuvamusiikki, perheväkivalta,

Synopsis: Pete on 7-vuotias poika Lounais-Lapin Keminmaalla 1970-luvun loppupuolella. Hänellä on pikkusisko ja rakastava äiti, mutta isä on kaksinaisluonteinen: selvin päin mukava ja lasten kanssa touhuava, humalassa perheväkivaltaan vajoava. Äiti ja lapset pakenevat usein isää mummun ja papan luo, missä papan lämmin tarinointi auttaa lapsia unohtamaan pahan. Kun isä on poliisi, ei pienellä paikkakunnalla juuri apua tilanteeseen viranomaisilta löydy. Paikalle ilmestyy Kake, joka onkin Peten oikea isä äidin edellisestä liitosta. Pete ei tunne juuri Kakea, mutta joutuu pikkuhiljaa tutustumaan tähän, vaikka isäpuoli yrittää estää tapaamiset. Pete menee kouluun ensimmäiselle luokalle, mutta elämää varjostaa isän yhä lisääntyvä väkivaltaisuus. Äiti päättää jättää isän ja muuttaa lasten kanssa kerrostaloon. Isä yrittää aina uudelleen saada perheensä takaisin.

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluun, lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut elokuvatutkija Eija Niskanen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

 

OHJAAJA PETER FRANZÉN

Peter Franzén syntyi 1971 Kemin maalaiskunnassa ja on koulutukseltaan teatteritieteen maisteri. Hän on tullut tunnetuksi näyttelijänä sekä elokuvissa että teatterissa, näytellen noin 40 elokuvassa ja 15 TV-draamassa. Franzen on saaput näyttelijä-Jussi-palkinnot rooleistaan elokuvissa Kuningastajätkä (1998, sivuosa), Koirankynnen leikkaaja (2004, pääosa) ja Rööperi (2009, sivuosa). Hän on näytellyt myös ulkomailla saksan-, englannin-, ruotsin-, viron- ja unkarinkielisissä elokuvissa. 

 Hän julkaisi ensimmäisen, omaelämäkerrallisen romaaninsa Tumman veden päällä (20, kustannusyhtiö), jolle on ilmestynyt jatko-osa Samoilla silmillä (2013), missä Peten tarina jatkuu. Tumman veden päällä on hänen ensimmäinen elokuvaohjauksensa.

 

Materiaali on julkaistu vuonna 2013. Linkit on tarkistettu 22.10.2013.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Tumman veden päällä

Ohjaaja: Peter Franzén

Maa: Suomi Vuosi: 2013

Kesto: 110min Ikäraja: 12

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Olavi Angervo, Samuli Edelman, Matleena Kuusniemi, Ismo Kallio, Marja Packalén, Peter Frantzén


Näyttelijä Peter Franzénin omaan romaaniin perustuva elokuva on liikuttava ja herkkävireinen kasvutarina Keminmaalta, Pohjois-Suomesta.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa