Tunteiden temppelit

Johdanto

Synopsis:
Tunteiden temppelit on elokuva elokuvateattereista ja niissä tapahtuneesta muutoksesta. Nostalgisessa dokumentissa kuvataan mennyttä maailmaa ja muistellaan aikoja, joita ei enää ole. Monet elokuvassa nähtävistä teattereista ovat saaneet uudenlaisen käyttötavan – ne ovat uskonnollisten yhteisöjen kokoontumispaikkoja, liikuntatiloja, biljardisaleja. Moni rakastetuista rakennuksista, kuten Helsingin Kino-Palatsi (1911–1965) on purettu pois. Samalla elokuva kuitenkin esittelee monia edelleen toimivia teattereita – esimerkiksi Vehmaan Kuva-Tähden, jonka projektori heijastaa elokuvat omistajien makuuhuoneen lävitse tai vuonna 2001 avattu Konneveden Navettakino, jossa elokuvia katsotaan ihan oikeassa vanhassa navetassa.

Dokumentti keskittyy jo suljettuihin ja pääkaupunkiseudun ulkopuolella edelleen toimiviin teattereihin. Elokuvaa varten on haastateltu teattereiden nykyistä ja entistä henkilökuntaa, eläkeläisiä, jotka kertovat lapsuuden katselumuistoistaan ja perheitä, joissa elokuvia pyöritetään jo ties kuinka monennessa sukupolvessa. Samalla elokuva kuitenkin kertoo myös siitä, millaiseksi elokuvateatterit ovat muuttuneet multipleksien ja digitalisaation myötä.

Käsikirjoitus: Toni Puurtinen, Henri Waltter Rehnström ja Jouko Aaltonen.

Kuvaus: Timo Peltonen

Leikkaus: Tuuli Kuittinen

Äänisuunnittelu: Martti Turunen

Musiikki: Robi Godzinsky ja Markku Kopisto

Tuotanto: Illume Oy

Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja toisen asteen oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut FT Outi Hupaniittu.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin!

Oppimateriaali on julkaistu vuonna 2015, Linkit on tarkistettu 6.11.2015.

Oppimateriaalissa käytetty lähteenä: Outi Hupaniittu (2015) ’Elokuva, teatteri ja tilasto: Suomalainen elokuvateatteritoiminta määrällisessä analyysissä’, Lähikuva 1/2015, 6-26. Oppimateriaalissa käytetyt kaaviot on alunperin julkaistu mainitussa artikkelissa.

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Tunteiden temppelit

(Tunteiden temppelit)

Ohjaaja: Jouko Aaltonen

Maa: Suomi Vuosi: 2015

Kesto: 83min

Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus PEK


Tunteiden temppelit on dokumentti elokuvateattereista, saleista, jotka ovat elokuvalle ja tunteille pyhitettyjä. Elokuvassa heräävät eloon monenkirjavat muistot, kokemukset ja haaveet sekä teattereiden henkilöstöjen sekä yrittäjien kertomukset.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa