Tuntematon sotilas

Edvin Laineen Tuntematon sotilas

Edvin Laineen vuonna 1955 ohjaama elokuva Väinö Linnan suositusta romaanista on realistinen kuvaus konekiväärikomppanian kokemuksista jatkosodasta. Linnan oman yksikön kokemuksia peilaava sotaromaani sai ilmestyessään kritiikkiä, mutta ajan myötä siitä on muodostunut kansallinen merkkiteos. Elokuvan pääosassa ovat tavalliset, eri puolilta maata tulevat suomalaiset sotilaat, joita yhdistää yksi asia, sota.

Elokuva on koulujen maksutta katsottavissa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elokuvapolku-sivustolla.
Elokuvapolulla voi tehdä myös tehtävän, jossa tutkitaan romaanitekstin kääntymistä elokuvaksi vertaamalla elokuvan kohtausta kirjan vastaavaan.

Koulukinon Tuntematon sotilas (vuoden 1955 versio) oppimateriaalin teemoja ovat romaanista elokuvaksi, fakta vs. fiktio, historiallisuus ja historiankirjoitus, henkilökuva, sota, (sota)sankari.

  • Katsokaa Edvin Laineen Tuntematon filmatisointi ja verratkaa sitä Aku Louhimiehen ohjaamaan versioon. Mitkä ovat mielestänne suurimmat erot ja yhtäläisyydet?
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Tuntematon sotilas (2017)

(Tuntematon sotilas)

Ohjaaja: Aku Louhimies

Maa: Suomi Vuosi: 2017

Kesto: 180min Ikäraja: 16

Levittäjä: SF Film Finland Oy

Näyttelijät:
Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi, Hannes Suominen, Arttu Kapulainen, Paula Vesala, Samuli Vauramo, Joonas Saartamo, Juho Milonoff, Andrei Alén.


Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on Väinö Linnan klassikkoromaaniin perustuva kuvaus jalkaväkiosaston yli kolmivuotiseksi venyvästä sotatiestä Suomen jatkosodassa. Elokuva kertoo Rokan, Kariluodon, Koskelan, Hietasen ja heidän taistelutovereidensa tarinan – miten toveruus, huumori ja halu jäädä henkiin yhdistävät miehiä matkalla sinne ja takaisin. Sota mullistaa niin yksittäisen sotilaan kuin kotirintamalle jääneidenkin elämän ja jättää jälkensä koko kansakuntaan.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa