Tuntematon sotilas

Sopimaton sota

Kun Hietanen huomauttaa Lehdolle, että rautaisannos-säilyketölkin syöminen on kiellettyä, Lehto vastaa lakonisesti, että niin on tappaminenkin. Toisen ihmisen ampuminen ei ole yksinkertaista ja ongelmatonta, ja keskusteluissa miehet hakevatkin teoilleen perusteluita pohtimalla kuulemaansa väitettä, että tappaminen olisi oikeutetumpaa, jos kyseessä on vihollinen. Joka tapauksessa useiden vuosien ajan näiden miesten päätyö on tappaa toisia ihmisiä.

  • Elokuvassa tapahtuu myös muita sopimattomia asioita. Pohtikaa pareittain, mitä sellaista miehet tekevät, kokevat ja näkevät, mikä sinusta tuntuu sopimattomalta. Kuinka moni näistä asioista oli sellainen, joka tuntui elokuvan maailmassa täysin hyväksytyltä? Mitkä taas ovat sellaisia asioita, joita myös miehet tai osa heistä piti sopimattomina?
     
  • Pohdi esimerkiksi Hietasen hahmon kautta sitä, miten miesten käsitys sopimattomasta muuttuu sodan aikana? Mikä saa aikaan muutoksen?
     
  • Mitkä tekijät selittävät sen, että käsitys sopivasta ja sopimattomasta on nykyisin niin erilainen?

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Tuntematon sotilas (2017)

(Tuntematon sotilas)

Ohjaaja: Aku Louhimies

Maa: Suomi Vuosi: 2017

Kesto: 180min Ikäraja: 16

Levittäjä: SF Film Finland Oy

Näyttelijät:
Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi, Hannes Suominen, Arttu Kapulainen, Paula Vesala, Samuli Vauramo, Joonas Saartamo, Juho Milonoff, Andrei Alén.


Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on Väinö Linnan klassikkoromaaniin perustuva kuvaus jalkaväkiosaston yli kolmivuotiseksi venyvästä sotatiestä Suomen jatkosodassa. Elokuva kertoo Rokan, Kariluodon, Koskelan, Hietasen ja heidän taistelutovereidensa tarinan – miten toveruus, huumori ja halu jäädä henkiin yhdistävät miehiä matkalla sinne ja takaisin. Sota mullistaa niin yksittäisen sotilaan kuin kotirintamalle jääneidenkin elämän ja jättää jälkensä koko kansakuntaan.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa