Tuntematon sotilas

Väinö Linnan Tuntematon sotilas ja Sotaromaani

Vaikka Väinö Linnan romaani Tuntematon sotilas oli ilmestyessään vuonna 1954 ennennäkemättömän suorapuheinen ja kaunistelematon kuvaus sodasta, kustantaja teki teokseen runsaasti poistoja ennen sen julkaisemista. Lyhentämätön versio eli Sotaromaani ilmestyi vuonna 2000, eli vasta silloin muut kuin kustannusyhtiön väki pääsi näkemään millaiseksi Väinö Linna alun perin teoksen kirjoitti.

Vuoden 2017 Tuntematon sotilas -elokuva eroaa aikaisemmista samannimisistä elokuvista siinä, että se pohjautuu myös Sotaromaaniin.

  • Ottakaa pareittain selvää, millaisia poistoja ja muutoksia teokseen tehtiin. Pohtikaa löytämienne tietojen perusteella: 
  1. Mitkä aiheet olivat sellaisia ettei kustantaja halunnut niistä kirjoitettavan? Mitä kustantaja halusi muuttaa tai korjata? Mitä se kertoo 1950-luvun suomalaisesta yhteiskunnasta ja silloisesta käsityksestä sodasta ja armeijasta?
  2. Mikä teki mahdolliseksi Sotaromaanin julkaisemisen vuonna 2000? Miksi aikaisemmin kielletyt kohdat eivät enää aiheuta estettä julkaisemiselle?

 

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Tuntematon sotilas (2017)

(Tuntematon sotilas)

Ohjaaja: Aku Louhimies

Maa: Suomi Vuosi: 2017

Kesto: 180min Ikäraja: 16

Levittäjä: SF Film Finland Oy

Näyttelijät:
Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi, Hannes Suominen, Arttu Kapulainen, Paula Vesala, Samuli Vauramo, Joonas Saartamo, Juho Milonoff, Andrei Alén.


Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on Väinö Linnan klassikkoromaaniin perustuva kuvaus jalkaväkiosaston yli kolmivuotiseksi venyvästä sotatiestä Suomen jatkosodassa. Elokuva kertoo Rokan, Kariluodon, Koskelan, Hietasen ja heidän taistelutovereidensa tarinan – miten toveruus, huumori ja halu jäädä henkiin yhdistävät miehiä matkalla sinne ja takaisin. Sota mullistaa niin yksittäisen sotilaan kuin kotirintamalle jääneidenkin elämän ja jättää jälkensä koko kansakuntaan.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa