Tunturin tarina

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: Luontomyytit, tunturin luonto, tarinankerronta luontoelokuvassa.

Synopsis: Elokuvan taustakertomus perustuu Antti Tuurin ajatukseen tuntureista nukkuvina jättiläisinä. Tämä on tarinan punainen lanka, joka kuljettaa katsojan läpi vuodenaikojen ja erämaiden kaikkina vuodenaikoina. Elokuvassa eläimet kuten karhu, kärppä, riekko ja tunturipöllö saavat näkyvän roolin. Muita keskeisiä eläimiä ovat mm. ahma, poro, ryhävalas, kettu, lapinpöllö ja kotkat. Tarina kertoo kuhunkin eläimeen liittyvistä uskomuksista ja tarinoista mutta myös ihmisen suhteesta luontoon ja eläimeen. Tunturin tarina vie katsojat läpi Lapin erämaiden, aina Pohjoiselle jäämerelle asti, missä tunturit laskeutuvat meren syleilyyn. Se on myyttinen kertomus, jonka tarina alkaa miljardien vuosien takaa, aikakaudelta jolloin maa-planeetan ensimmäiset vuoret syntyivät.

Oppimateriaali on suunnattu 2.-6 -luokille sekä yläkouluihin. Oppimateriaalin jokaisesta osiosta löytyy tehtäviä erikseen ala- ja yläkouluille. Yläkoulujen tehtäviä voi soveltuvin osin käyttää myös lukioissa ja muissa toisen asteen oppilaitoksissa.

Oppimateriaalin on laatinut kuvataidekasvattaja Anna Koskimies (TaM).

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu 2021. Tiedot ja linkit on tarkistettu 4.1.2021.

 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Tunturin tarina

Ohjaaja: Marko Röhr

Maa: Suomi Vuosi: 2020

Kesto: 77min

Levittäjä: Nordisk Film


Tunturin tarina täydentää Metsän tarinan ja Järven tarinan aloittaman, luonnosta ja ihmisen luontomytologiasta kertovien elokuvien kokonaisuuden.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa