Wheels of Freedom

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: Dokumenttielokuvan kerronta, dokumenttielokuva ja vaikuttaminen, vammaisten oikeudet ja yhdenvertaisuus.

Synopsis: Arjen toistuvuuteen kyllästynyt Ville Jaaranto haaveilee ajavansa sähköpyörätuolillaan Oulusta Lissaboniin. Villelle matkassa on kyse pyrkimyksestä vapauteen omasta kehostaan, arjesta ja kaupungin byrokratiasta. Ville haluaa hetken aikaa tuntea olevansa joku, olevansa elossa. Kotiseinän tuijottelu ei ole Villelle riittävää ja useista tiellä häämöttävistä esteistä huolimatta Ville kokee matkan riskin arvoiseksi - vaikka se olisi hänen viimeinen tekonsa.

Ville lähtee lumisateen saattelemana matkaan yhdessä kolmen avustajansa kanssa. Matkan mahdottomuus alkaa pian valjeta avustajille. Villen suunnitelmat ovat täysin riittämättömät. Hänen olematon matkakassansa hupenee vauhdilla ja välit avustajiin kiristyvät, kun kenellekään ei ole oikein selvää miksi matkalla ollaan.

Matkaan mahtuu myös onnellisia hetkiä yhdessä keskellä tuntematonta ryhmän liikkuessa hitaasti läpi syrjäseutujen Suomen, joka henkii myös muiden unohdettujen olemassaoloa. Avustajat yrittävät parhaansa mukaan auttaa Villeä toteuttamaan unelmaansa, mutta onko Villen unelma tavoiteltu Lissabon vai oikeus päättää omasta elämästään. Lopulta kysymys on jälleen selviytymisestä, eikä suurista kokemuksista.

Lopullisesti keskinäiset välit kiristyvät Tallinnassa, eikä Ville voi jatkaa matkaa yksin. Ville huomaa, että hänen tavoittelemansa vapaus ei välttämättä löydy Euroopan halki matkaamalla. Kodin turvallinen arkikin tuntuu houkuttelevalta, mutta unelmista ja niiden tavoittelusta ei Ville silti aio luopua.

Wheels of Freedom on komediallinen road movie, jossa kuljetaan halki unohdetun Suomen kohti haaveiden Lissabonia, jollaista ei ole olemassakaan.

Lähde: Pohjola-filmi Oy

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluihin sekä lukioihin ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut filosofian-, psykologian- ja elämänkatsomustiedon opettaja Kalle Pennanen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Wheels of Freedom

(Wheels of Freedom)

Maa: Suomi

Kesto: 78min

Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus ry - Juha Elomäki 050 412 4137 / juha.elomaki@elokuvakeskus.fi


Wheels of Freedom on hyvän mielen dokumenttielokuva mahdottomalta tuntuvasta unelmasta - tasavertaisuudesta, vapaudesta ja Lissabonista.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa