Arytmia

Alkoholismi

Elokuvan alussa tapaamme Katyan, joka Olegin autoon mentyään kysyy onko tämä humalassa. Oleg vastaa juoneensa vain vähän, jonka seurauksena Katya käskee hänet matkustajan paikalle. Kun he ajavat Katyan isän syntymäpäiväjuhlille, Oleg pyytää pysäyttämään auton ja menee ostamaan punaviiniä. Kun he saapuvat juhliin, Oleg on jo humalassa, ja se ei jää Katyan isältä huomaamatta. Katya yrittää rauhoitella isäänsä, mutta ymmärtää hyvin miksi tämä on vihainen. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Oleg käyttäytyy näin. Illan lopuksi epätoivoinen Katya lähettää miehelleen tekstiviestin, jossa hän pyytää eroa.

Alkoholi estää jatkuvasti Olegia ymmärtämästä Katyaa. Hän on humalassa myös nukkuessaan ensimmäisen yönsä keittiön lattialla. Seuraavina päivinä hän kutsuu ystäviään juomaan kanssaan. Olegin humalainen käytös herättää Katyassa raivoa ja hän työntää Olegia pois luotaan. Kun Katya tulee väsyneenä töistä kotiin, hän näkee Olegin ja tämän ystävät, jotka juovat, laulavat ja huutavat, huolimatta Katyan pyynnöistä olla hiljaa ja antaa hänen levätä. Katya ja Oleg keskustelevat kunnolla ainoastaan kun he molemmat ovat juoneet. Lyhyen aikaa alkoholi auttaa Katyaa unohtamaan huolensa ja saa jopa tuntemaan läheisyyttä Olegia kohtaan. Mutta tämä on vain väliaikaista. Alkoholi ei vie Katyan toivottomuuden tunnetta eikä ratkaise Olegin ongelmia kotona ja töissä.

  • Mitkä sinun mielestäsi ovat Olegin alkoholismin syyt? Miten juominen ja sen seuraukset esitetään elokuvassa (esimerkiksi kohtaus Katyan isän juhlissa)?

Venäjällä kulutetaan alkoholia neljänneksi eniten koko maailmassa. Alkoholismi on Venäjällä valtavan mittaluokan sosiaalinen ongelma. Virallisten tilastojen mukaan noin 75 000 ihmistä vuodessa kuolee johtuen alkoholin käytöstä. Valtio yrittää taistella alkoholismia vastaan kieltämällä alkoholin mainonnan mediassa, kieltämällä alkoholin käytön julkisilla paikoilla ja tukemalla terveitä elämäntapoja.

Suomessa, kuten muissa monessa muussa Pohjoismaassa on alkoholimonopoli, eli ainoastaan valtiolla on oikeus valmistaa ja myydä alkoholituotteita. Venäjällä on monessa historian vaiheessa yritetty saada aikaan vastaavanlainen valtion alkoholimonopoli, siinä ei ole kuitenkaan onnistuttu.

  • Minkä luulet olevan syynä Venäjän korkeaan alkoholinkulutuksen tasoon? Mitkä keinot alkoholismin kitkemiseksi voisivat olla toimivia? Miten arvioisit suomalaista alkoholimonopolia?
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Arytmia

(Arrhythmia)

Ohjaaja: Boris Hlebnikov

Maa: Venäjä, Suomi, Saksa Vuosi: 2017

Kesto: 119min Ikäraja: 12

Levittäjä: Oy Kinoscreen Illusion Ltd

Näyttelijät:
Aleksandr Yatsenko, Irina Gorbacheva, Nikolay Scrayber


Sydämen rytmihäiriön mukaan nimetty Arytmia on ihmissuhdedraama, joka kertoo ambulanssin ensihoitajana työskentelevästä Olegista ja tämän vaimosta Katjasta. Kolmikymppisen kriisiä lähestyvä Oleg on lahjakas ensihoitaja, jonka vaimo Katja työskentelee lääkärinä sairaalan teho-osastolla. Rakkautta on ilmassa, mutta Oleg välittää enemmän potilaistaan kuin vaimostaan. Samaan aikaan kun töissä tapahtuu muutoksia, ensihoitaja viis veisaa säännöistä. Asiakkaat on pelastettava hinnalla millä hyvänsä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa