Australia

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: Australia, lajityypit, Hollywoodin kultakausi, melodraama, intertekstuaalisuus

Synopsis: Elokuvan tarina sijoittuu Australian pohjoisosaan toisen maailmansodan alkuvuosiin. Brittiläinen lady Sarah Ashley matkustaa Australiaan tarkoituksenaan myydä perheen omistama, heikosti tuottava karjatila Faraway Downs ja hakea miehensä takaisin Englantiin. Sarahia on vastassa äijämäinen karjanajaja Drover, joka vie Sarahin sisämaahan Faraway Downsiin.

Siellä Sarah löytää miehensä murhattuna keihäällä. Syylliseksi epäillään vaeltavaa aboriginaalishamaania King Georgea. Yöllä Sarah kohtaa Nullahin, aboriginaalipalvelijan  pojan ja King Georgen tyttärenpojan, joka on puoliksi valkoinen. Hän kertoo nähneensä kilpailevan suurkarjatilallisen, Carneyn, miesten varastaneen Faraway Downsin karjaa. Sarah erottaa tilanhoitaja Neil Fletcherin, koska tämä paljastuu Carneyn kätyriksi. Poliisi saapuu etsimään puoliveristä Nullahia viedäkseen tämän äidiltään Mission Islandin lähetysasemalle saamaan valkoisen, kristillisen kasvatuksen. Nullahin äiti kuolee onnettomuudessa suojellessaan poikaansa.

Yhdessä Droverin, juopon kirjanpitäjän Kipling Flynnin, Nullahin ja muun tilan väen kanssa Sarah lähtee kuljettamaan karjaa Darwiniin myytäväksi armeijalle. Carneyn miehet koettavat estää matkan etenemisen ja aiheuttavat Flynnin kuoleman. Rohkeudella ja King Georgen avustuksella karja saadaan lopulta Darwiniin ja armeijan laivaan, ja Sarah ja Drover huomaavat rakastuneensa. Illalla tanssiaisissa Carneyn johtaja saa lähes taivuteltua Sarahin myymään tilansa, mutta kun Drover ilmestyy paikalle, Sarah muuttaa mielensä. Elämä asettuu uomiinsa pariksi vuodeksi ja Faraway Downs kukoistaa. Sillä välin petollinen Neil Fletcher murhaa Carneyn johtajan ja siirtyy yhtiön johtoon.

Valtansa tunnossa Fletcher palaa ostamaan Faraway Downsia. Sarahin kieltäydyttyä Nullah katoaa. Sarah lähtee Darwiniin pelastamaan Nullahia, mutta tämä viedään lähetysasemalle. Sodan uhan leijuessa kaiken yllä Droverkin kiiruhtaa Darwiniin. Japanin koneet hyökkäävät. Drover luulee Sarahin kuolleen pommituksissa, mutta päättää pelastaa Nullahin. Sarah, Nullah ja Drover kokevat jälleennäkemisen ilon, mutta katkera Fletcher ampuu kohti Nullahia. King George tappaa Fletcherin ja Nullah pelastuu taianomaisesti. Elokuvan lopussa Nullah lähtee isoisänsä kanssa aboriginaalien aikuistumisriitteihin kuuluvalle vaellukselle ja Sarah nielee kyyneleensä.

Oppimateriaali on suunniteltu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.
 
Oppimateriaalin on laatinut FM Antto Ilvonen.
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Lähteitä ja linkkejä:

  • Altman, Rick (2002): Elokuva ja genre. Suomentaneet Kimmo ja Silja Laine. Englanninkielinen alkuteos Film/Genre (1999). Tampere: Vastapaino. 
  • Juntunen, Johanna: "Luhrmannin ravintoa". Helsingin Sanomien Nyt-liite 19.12.2008, 51–52/2008, s.15. 
  • Laine, Kimmo (2001): "Onko suomalaisia elokuvagenrejä olemassa?" Teoksessa Koivunen, Paasonen ja Pajala (toim.): Populaarin lumo - mediat ja arki. 2., korjattu painos. Turku: Turun yliopisto, Mediatutkimus. 
  • Mercer, John and Shingler, Martin (2004): Melodrama. Genre, Style, Sensibility. London and New York: Wallflower. 
  • Toiviainen, Sakari (1992): Suurinta elämässä. Elokuvamelodraaman kulta-aika. Helsinki: VAPK-kustannus. 
  • http://www.encyclopedia.com/doc/1E1-melodram.html
  • www.filmsite.org/genres.html 
  • www.imdb.com 
  • www.wikipedia.org 
  • http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2008/12/australian_kallein_elokuva_nayttaa_maan _kaikessa_komeudessaan_430764.html 

Oppimateriaali on laadittu vuonna 2008. Linkit on tarkistettu heinäkuussa 2012.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Australia

(Australia)

Ohjaaja: Baz Luhrmann

Maa: Australia, Yhdysvallat Vuosi: 2008

Kesto: 168min Ikäraja: 12

Levittäjä: FS-Film Oy

Näyttelijät:
Nicole Kidman, Hugh Jackman, David Wenham, Bryan Brown.


Australian henkeäsalpaaviin maisemiin sijoittuvan elokuvan oppimateriaali käsittelee melodraaman genreä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa