Baader Meinhof Komplex

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: radikalismi, terrorismi

Synopsis: Uli Edelin ohjaama rikosdraama kertoo länsisaksalaisen äärivasemmistolaisen terroristiryhmän RAF:n (Rote Armée Fraktion, kutsuttu myös punaiseksi armeijakunnaksi) synnystä ja alkuvaiheista. RAF oli kaupunkisissiryhmä, jonka iskuihin kuuluivat muun muassa erilaisten virastojen ja lähetystöjen pommitukset ja merkittävien henkilöiden kaappaukset. Toimintaansa ryhmä rahoitti pankkiryöstöillä sekä asiakirja- ja autovarkauksilla.

Elokuva kuvaa ryhmän muodostumista ja toimintaa niin kutsutun ensimmäisen ja toisen sukupolven aikana vuosina 1967–1977. Keskeiset päähenkilöt ovat toimittaja Ulrike Meinhof, papin tytär Gudrun Ensslin ja  pikkurikollinen Andreas Baader, jotka muodostivat RAF:n ytimen sen alkuvaiheissa.  

Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut toimittaja, FM Tarja Kovanen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Oppimateriaali on laadittu vuonna 2008. Linkit on tarkistettu heinäkuussa 2012.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Baader Meinhof Komplex

(Der Baader Meinhof Komplex)

Ohjaaja: Uli Edel

Maa: Saksa Vuosi: 2008

Kesto: 152min Ikäraja: 16

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Moritz Bleibtreu, Martina Gedeck, Johanna Wokalek, Vinzenz Keifer, Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Nadja Uhl.


Saksan lähihistoriaa valaiseva rikosdraama kertoo länsisaksalaisen äärivasemmistolaisen terroristiryhmän RAF:n synnystä ja alkuvaiheista. Oppimateriaali soveltuu historian ja yhteiskuntaopin opetukseen lukioikäisille.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa