Coraline ja toinen todellisuus

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: animaatio, 3D, kauhuelokuvat, ikärajat, pelko, rohkeus, onnellinen loppu

Synopsis: 11-vuotias Coraline Jones on muuttanut vanhempineen uudelle paikkakunnalle isoon taloon. Muuton jälkeen uudessa kodissa olisi paljon puuhaa ja kunnostettavaa, mutta kiireiset, työhönsä uppoutuneet vanhemmat naputtelevat vain tietokoneitaan aamusta iltaan. Heitä ärsyttää kaikki häiritsevä, kuten tylsistynyt, seuraa kärttävä Coraline. Coraline joutuukin itse keksimään tekemistä ja tutustumaan taloon ja sen ympäristöön sekä naapuruston outoon väkeen. Naapurin poika, Wybie, tuo Coralinelle isoäitinsä siskolle kuuluneen nappisilmäisen räsynuken. Pian Coralinea erityisen paljon muistuttava nukke kulkee kaikkialle Coralinen mukana.

Coralinen tylsä arki muuttuu kertaheitolla, kun hän löytää kotoaan umpeen muuratun salaperäisen oven. Äiti väittää, että ovi on muurattu joskus umpeen, sillä se johti naapuriasuntoon. Eräänä yönä ovi on kuitenkin houkuttavasti raollaan ja seinä sen takaa yllättäen poissa. Coraline lähtee kulkemaan käytävää pitkin ja löytää toisen maailman, oman elämänsä vaihtoehtoversion.

Rinnakkaistodellisuus näyttää pinnalta aavemaisen samanlaiselta kuin Coralinen oikea elämä - tosin paljon paremmalta. Se on kuin hänen kaikkien toiveidensa täyttymys. Toiset vanhemmat odottavat Coralinea innokkaina ja rakastavina. Heillä on aina aikaa ja ruokakin on herkullista. Siellä jopa kissat osaavat puhua ja hiiret tanssia. Mutta pian ihmeellinen seikkailu muuttuu oudoksi ja vaaralliseksi. Coralinea alkaa epäilyttää toinen maailma ja hän haluaisi palata takaisin vanhaan kotiinsa oikeiden vanhempiensa luokse, mutta hänen valeäitinsä yrittääkin pitää tytön ikuisesti itsellään. Coralinen on luotettava itsepäisyyteensä, rohkeuteensa, naapuriapuun ja mustaan kissaan pelastaakseen oikeat vanhempansa sekä aavelapset ja palatakseen kotiin.

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu 4. - 7. luokille.

Oppimateriaalin on laatinut luokanopettaja Tuula Niiniranta. Ikärajoja käsittelevän osuuden on laatinut Anne Lind Valtion elokuvatarkastamosta (nyk. MEKU), osuus on päivitetty vastaamaan nykyistä kuvaohjelmalakia.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Oppimateriaali on laadittu vuonna 2009. Linkit on tarkistettu 20.7.2015.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Coraline ja toinen todellisuus

(Coraline)

Ohjaaja: Henry Selick

Maa: Yhdysvallat Vuosi: 2009

Kesto: 102min Ikäraja: 7

Levittäjä: Finnkino Oy

Näyttelijät:
Dakota Fanning, Teri Hatcher, Jennifer Saunders, Dawn French, Ian McShane


Neil Gaimanin lasten kauhutarinaan perustuvan animaation oppimateriaali käsittelee kauhua, fantasiaa ja ikärajoja. Elokuvasta on saatavilla ainoastaan digitaalinen 3D-kopio.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa