Elämä ennen kaikkea

Ihmisoikeudet

YK:n yleismaailmallinen Lapsen oikeuksien julistus hyväksyttiin vuonna 1989. Lähes kaikki maailman maat ovat hyväksyneet sen periaatteellisella tasolla, mutta käytännössä monet periaatteet ovat jääneet toteutumatta. Tutustukaa ryhmässänne Lapsen oikeuksien julistuksen sisältöön ja pohtikaa elokuvaa sen valossa esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla. Sopimus löytyy internetistä esimerkiksi Unicefin sivuilta.

1. Elokuvan päähenkilö Chanda on 12-vuotias. Miten hänen elämänsä poikkeaa suomalaisen 12-vuotiaan koulutytön elämästä?

2. Käykää elokuva läpi kohtaus kohtaukselta ja miettikää Chandan kohtaamia asioita. Oletko esimerkiksi joskus jättänyt läksyt tekemättä sen vuoksi, että sinulla on ollut niin paljon kodinhoitoon liittyviä velvollisuuksia? Entä oletko joutunut hoitamaan sairasta vanhempaasi tai sisaruksiasi? Tai oletko joutunut järjestämään jonkun henkilön hautajaisia?

3. Mitä oikeuksia Chandalla on, joita toivoisit samanikäisellä suomalaistytöllä olevan? Entä mitä velvollisuuksia et ainakaan haluaisi ottaa kantaaksesi?

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Elämä ennen kaikkea

(Life, Above All)

Ohjaaja: Oliver Schmitz

Maa: Saksa,Etelä-Afrikka Vuosi: 2011

Kesto: 105min Ikäraja: 12

Levittäjä: Atlantic Film

Näyttelijät:
Khomotso Manyaka, Lerato Mvelase, Harriet Manamela, Aubrey Poolo, Keaobaka Makanyane


Elokuva on kuvaus nuoren, älykkään tytön valtavasta vahvuudesta taistella vastaan uskomuksia, pelkoa ja häpeää, taistella perheensä ja ystävänsä puolesta, sen puolesta mikä on oikein.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa