Ella ja Aleksi

Ennen elokuvan katsomista

1. Ensimmäinen elokuvani

a. Keskustelkaa elokuvista: Mitä elokuvia olette nähneet? Onko niissä piirroshahmoja vai ovatko ne olleet näyteltyjä elokuvia? Mitkä ovat suosikkielokuvianne?

Pohtikaa myös, ovatko elokuvien tapahtumat totta vai tarua?

b. Keskustelkaa myös siitä, miltä elokuvissa voi tuntua. Mitkä asiat voivat naurattaa, itkettää tai jännittää, jopa pelottaa. Erilaisten tunteiden kokeminen on keskeinen osa elokuvankatsomiskokemusta.

Pohtikaa yhdessä, millaiset asiat saavat teidät surulliseksi, vihaiseksi, kateelliseksi, onnelliseksi, iloiseksi, pirteäksi, tms.

c. Arvatkaa, miltä nyt tuntuu? Leikkiä ilmeillä
Opettaja kuiskaa lapselle jonkin tunnetilan, esim. iloinen. Lapsi saa kokeilla iloista ilmettä peilin äärellä ja lopuksi hän tulee esittämään ilmeen muille. Muut arvaavat, millainen tunne sopii ilmeeseen. Kokeilkaa samalla matkia esittäjän ilmettä.

2. Elokuvateatterissa

a. Käykää yhdessä ennakkoon läpi elokuvateatteriretkeä ja sitä, mitä siellä tulee tapahtumaan.

Ensin käydään ostamassa elokuvalippu ja etsitään oikea teatterisali. Vahtimestari tarkistaa lipun ja ohjaa oikeaan katsomoon. Lippuun on merkitty penkkirivin ja oman istumapaikan numero. Jokaisella on oma istumapaikkansa, jotta on helpompi rauhoittua katsomaan elokuvaa.

Elokuvateatterissa on suuri valkokangas, johon elokuvia heijastetaan. Ennen varsinaisen elokuvan alkua valkokankaalle voidaan heijastaa lyhyitä mainoselokuvia, trailereita eli mainoksia tulevista elokuvista tai alkukuvana jokin lyhytelokuva. Kun varsinainen elokuva alkaa, valot esityssalista ja katsomosta sammuvat, jotta elokuva näkyisi valkokankaalta mahdollisimman hyvin.

Elokuva päättyy lopputeksteihin, joissa kerrotaan, ketkä kaikki ja mitkä eri tahot ovat osallistuneet kyseisen elokuvan tekemiseen.

b. Kun pienten lasten kanssa käydään katsomassa elokuvia, on hyvä kiinnittää erityistä huomioita, elokuvan valintaan. Kannattaa pohtia, sopiiko elokuva omalle lapsiryhmälle. Pelkkä ikärajamerkintä ei kerro, onko elokuva aiheeltaan sopiva lapsille. Elokuvateatteriin voi olla etukäteen yhteydessä ja pyytää elokuvaesityksen ajaksi katsomoon hieman valoa tai äänen voimakkuutta pienille lapsille sopivaksi. Useissa elokuvateattereissa on tarjolla istuinkorokkeita pienille katsojille.

c. Ella ja Aleksi elokuva on koko perheen musiikkielokuva, jossa musiikkikappaleiden kohdalla kulkevat laulujen sanat valkokankaalla. Lapsille voi jo ennen elokuvan katsomista kertoa, että kyseessä on musiikkianimaatio, jossa laulaminen yhdessä piirroshahmojen kanssa on sallittua.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Ella ja Aleksi - Yllätyssynttärit

Ohjaaja: Juuso Syrjä

Maa: Suomi Vuosi: 2011

Kesto: 50min

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Antti Luusuaniemi on AleksiMalla Malmivaara on EllaJarkko Tamminen on Lenni Lokinpoikanen ja Tarkastaja Lerppu KoiranenPaleface on MC Koppakuoriainen


Ella ja Aleksi ovat sisaruksia, jotka seikkailevat yhdessä koiransa Tarkastaja Koirasen kanssa kotona, kaupungilla ja luonnossa uusiin ystäviin tutustuen. Aleksi on pikkuvanha ja pohdiskeleva isoveli, joka tietää paljon maailmasta. Ella puolestaan on utelias ja impulsiivinen pikkusisko täynnä elämäniloa ja luovia ratkaisuja. Sisarukset voivat mielikuvituksensa avulla kutistua ja kasvaa, ymmärtää eläinten puhetta ja vaikkapa luoda tyhjästä pikajunan.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa