Ella ja Aleksi

Juhlien ohjelma

Kuka hoitaa juhliin musiikkia?

Kotiportaiden alta kuuluu kummallista ääntä. Mc Koppakuoriainen on pahoillaan, kun musavehkeet ovat rikki. Lapset ovat ihmeissään, kun Koppis puhuu niin kummallista kieltä, mutta onneksi Tarkastaja Koiranen osaa tulkata, mistä oikein on kyse.

a. Elokuvassa Mc Koppakuoriainen puhuu niin, etteivät lapset saa siitä selvää, miksi?
Kaikki eivät ymmärrä stadin slangia.

Lukekaa pieni lukunäyte esim. Sami Garamin kirjasta ”Jörde-Juge”- eli koomisii stoorei ja viileit kuvii Stadin skloddeille. Tammi 2001. Tai kuunnelkaa kirjaan liittyvää CD-levyä.

Minkä tärkeän viestin koppis haluaa kertoa lapsille?
Koppis ei pidä roskaamisesta ja toivoo kaikkien leikkivän sovussa keskenään.

b. Mc Koppakuoriainen on hyvä räppäämään. Kuunnelkaa elokuvan CD-levyn sanoituksia ja etsikää niistä hyviä riimejä. Riimitelkää tai kirjoittakaa pieniä runoja roskaamisesta, reilusta kaveruudesta yms. Koettakaa myös laulaa tai räpätä niitä. Keksittekö sopivaa tanssia sanoihin liittyen?

c. Pitäkää levyraati. Valitkaa kuunneltavat kappaleet Ellan ja Aleksin levyiltä.

Mitä juhlissa leikitään?

a. Juhlissa on usein hauskoja leikkejä. Tunnetteko loruja, joiden avulla lasketaan, kuka jää leikissä aloittajaksi?

Liitteessä 2 on loruja leikin aloitukseen.

Koristelkaa sopiva laatikko tai ommelkaa pussukka lorulukuja varten. Leikatkaa liitteen 2 lorut laatikkoon. Aina kun leikitte yhdessä, voitte nostaa pussista tai laatikosta lorun, jonka avulla voitte laskea leikin aloittajan.

Mistä saadaan juhlavalaistus?

Kun juhlat pääsevät alkuun, on jo ilta ja pimeää. Ella ja Aleksi muistavat pudonneen Pohjantähden, jota olivat auttaneet pääsemään takaisin taivaalle. Tähti ei päässyt saastepilvien vuoksi takaisin taivaalle, vaan Ella ja Aleksi lähtevät yöjunalla viemään tähteä puhtaaseen Lappiin ja tähtitaivaalle.

a. Tulisikohan Pohjantähti valon heidän juhlaansa?

Pohjantähti on pohjoisella pallonpuoliskolla näkyvä tähti. Tutkikaa yhdessä Wikipedian kuvaa Pohjantähdestä. Tekstistä selviää, että Pohjantähti muodostuu oikeastaan kahdesta lähekkäin olevasta tähdestä ja on sen vuoksi niin kirkas.

b. Palauttakaa mieleenne elokuvan tarina pohjan tähdestä katsomalla Youtubesta elokuvan musiikkivideo Yöjunalla Rovaniemelle.

Ella ja Aleksi pohtivat, millaista olisi asua junanvaunussa ja herätä joka aamu uudella paikkakunnalla? Jokainen oppilas piirtää oman junavaunun A4 tai A5 kokoiselle piirustuspaperille. Vaunut kiinnitetään seinälle peräkkäin mutkittelevaksi junaksi.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Ella ja Aleksi - Yllätyssynttärit

Ohjaaja: Juuso Syrjä

Maa: Suomi Vuosi: 2011

Kesto: 50min

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Antti Luusuaniemi on AleksiMalla Malmivaara on EllaJarkko Tamminen on Lenni Lokinpoikanen ja Tarkastaja Lerppu KoiranenPaleface on MC Koppakuoriainen


Ella ja Aleksi ovat sisaruksia, jotka seikkailevat yhdessä koiransa Tarkastaja Koirasen kanssa kotona, kaupungilla ja luonnossa uusiin ystäviin tutustuen. Aleksi on pikkuvanha ja pohdiskeleva isoveli, joka tietää paljon maailmasta. Ella puolestaan on utelias ja impulsiivinen pikkusisko täynnä elämäniloa ja luovia ratkaisuja. Sisarukset voivat mielikuvituksensa avulla kutistua ja kasvaa, ymmärtää eläinten puhetta ja vaikkapa luoda tyhjästä pikajunan.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa