Ella ja Aleksi

Miten juhlaan pukeudutaan?

Ella ja Aleksi löytävät kadulta inspiraationsa kadottaneen Ripu Ravun ja opastavat tämän veden äärelle lajitovereittensa joukkoon. Siitä innostuneena Ripu Rapu suunnittelee lapsille upeat juhlavaatteet.

a. Mistä saataisiin uudet vaatteet? Ella ja Aleksi törmäävät taksia etsiskelevään Ripu Rapuun, joka on kadottanut inspiraationsa. Mitä inspiraatiolla tarkoitetaan?

Tehtävä: Suunnitelkaa Ellalle ja Aleksille juhlavaatteita ja muita vaatteita ja asusteita Ripu Ravun uuteen kokoelmaan. Suunnitelkaa ja leikatkaa väripaperista tai muista papereista palasia ja sommitelkaa ja liimatkaa niistä erilaisia asusteita Ella- ja Aleksi- tai Ripu Rapu-kuvien päälle.

Tai tehkää taulu liimaamalla säkkikankaalle Ellan ja Aleksin tai Ripu Ravun hahmot ja heille juhlavaatetus tilkkukankaista liimaamalla tai ommelkaa tilkut kiinni harsinpistoilla. Hahmojen ja kankaan väliin voi sujauttaa vanua täytteeksi. Hahmoille voi myös kehitellä hauskoja kampauksia esimerkitsi langasta. Liimatkaa myös vaatteisiin koristeiksi helmiä ja nappeja, pitsinpalasia, nahkasuikaleita ja muita erilaisia kierrätysmateriaaleja.

b. Keskustelkaa, miksi juhliin pukeudutaan yleensä eri tavoin kuin arkena? Millaisia ovat teidän juhlapukunne? Millainen olisi unelmienne juhlapuku? Millaisia ovat juhlavaatteet tai pukeutuminen erilaisten teemojen mukaisesti, kuten naamiaisissa?

c. Mikä on seuraava koulun tai päiväkodin juhla, johon voisi pukeutua tavalista juhlavammin?
Suunnitelkaa yhteiset juhlat, joihin pukeudutte teeman mukaisesti.

Järjestäkää vaikkapa peikkojuhlat. Helpon peikkopuvun saa isän tai äidin vanhasta, isosta collegepaidasta. Jos paita on tylsän värinen, sen voi värjätä koneessa, vaikkapa useamman kerrallaan, mukavamman väriseksi. Lisähauskuutta saa solmimalla paitaan lankasolmuja, jotka värjäytyvät kuvioksi.

Paitaan osaavat vähän isommat lapset ommella itsekin isoilla pistoilla erilaisia tilkkuja koristeeksi. Hienon hännän saa letittämällä pitkiä narua ja kangasriekaleita, joita voi leikata vaikkapa hylätyistä paidoista tms.

Häntä kannattaa ommella tiukasti kiinni, ettei se irtoa peikkojen pelmutessa permannolla. Tukasta saa hyvän peikkopörrön, kun letittää siihen paljon lettejä, joihin solmitaan lankoja ja nauhoja tai löytyisikö lisukkeeksi peikkoperuukkeja? Pipokin näyttää peikkomaiselta, kun siihen solmii langanpätkiä, tms. Poskipunalla ja kulmakynällä voi halutessaan vielä hurjistaa naamanilmeitä.

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Ella ja Aleksi - Yllätyssynttärit

Ohjaaja: Juuso Syrjä

Maa: Suomi Vuosi: 2011

Kesto: 50min

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Antti Luusuaniemi on AleksiMalla Malmivaara on EllaJarkko Tamminen on Lenni Lokinpoikanen ja Tarkastaja Lerppu KoiranenPaleface on MC Koppakuoriainen


Ella ja Aleksi ovat sisaruksia, jotka seikkailevat yhdessä koiransa Tarkastaja Koirasen kanssa kotona, kaupungilla ja luonnossa uusiin ystäviin tutustuen. Aleksi on pikkuvanha ja pohdiskeleva isoveli, joka tietää paljon maailmasta. Ella puolestaan on utelias ja impulsiivinen pikkusisko täynnä elämäniloa ja luovia ratkaisuja. Sisarukset voivat mielikuvituksensa avulla kutistua ja kasvaa, ymmärtää eläinten puhetta ja vaikkapa luoda tyhjästä pikajunan.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa