Valkoinen raivo -elokuvan kuvauksissa
Valkoinen raivo -elokuvan kuvauksissa

Elokuvaohjaajat

Teemapaketti: Elokuvaohjaajat

Ohjaaja on lopullisessa vastuussa elokuvan kaikista luovista ja taiteellisista ratkaisuista. Yleensä ohjaaja tulee elokuvan tekoon mukaan viimeistään käsikirjoituksen viimeisessä vaiheessa. Hän on mukana valitsemassa kuvauspaikkoja yhdessä kuvaajan ja järjestäjän kanssa.

Erittäin tärkeä ohjaajan vastuualue on casting eli näyttelijöiden valinta elokuvan rooleihin. Kuvaustilanteissa ohjaaja keskittyy näyttelijöiden ohjeistamiseen ja kuvien suunnitteluun yhdessä kuvaajan kanssa. Apunaan ohjaajalla on apulaisohjaaja joka toimii ohjaajan oikeana kätenä. (Lähde: Koulukinon Roskisprinssi-oppimateriaali)

Ohjaajapersoonat elokuvakulttuurissa

Elokuvan tähtikulttuuriin kuuluu näyttelijöiden lisäksi ohjaajan korostaminen. Elokuvien markkinoimisessa sekä fanikulttuuri, että tuttujen nimien ja kasvojen varaan luodut mielikuvat ovat voimakas väline. Näyttelijät ovat tässä luonnostaan esillä ja ohjaajat päätyvät edustamaan koko muuta tekijätiimiä. Taideteoksia halutaan perinteisesti ajatella henkilöitävissä olevan tekijän luovuuden tuotoksina ja elokuvassa tähän asemaan päätyy ohjaaja.

50-luvulla syntynyt elokuvakritiikin ja elokuvantekemisen auteur-koulukunta, jonka keskeisin henkilö oli Francois Truffaut, tarkasteli elokuvaa ohjaajan persoonallisen näkemyksen tuotteena ja vertasi tätä kirjailijan tekijyyteen. Koulukunta korosti sekä ohjaajan persoonallista tyyliä, että myös itse ohjaajapersoonaa. Auteur-koulukunta onkin ehkä se elokuvatutkimuksen historian suuntauksista, joka on vaikuttanut eniten siihen miten puhumme elokuvista.

Tähän teemapakettiin on koottu elokuvaohjaajiin liittyviä tietopaketteja ja oppimateriaaleja.

  • Pohtikaa jonkun tuntemanne elokuvaohjaajan tyyliä ja ohjaajapersoonaa. Millaisia elokuvia ohjaaja yleensä tekee? Onko hänellä esimerkiksi jokin oma lajityyppinsä, toistuvia tarinallisia elementtejä, teemoja tai kerronnan keinoja? Mistä ohjaaja on tunnettu?
  • Miettikää, millainen jokin tunnettu elokuva olisi eri ohjaajan tekemänä - vaikkapa Taru sormusten herrasta Quentin Tarantinon ohjaamana. Tässä tehtävässä voi myös leikitellä humoristisilla kärjistyksillä.

 

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa