Fantastinen nainen

Transfobia

Transfobia tarkoittaa transsukupuolisiin ja transsukupuolisuuteen kohdistuvaa pelkoa ja vihaa. Myös kulttuuri ja yhteiskunta voi olla transfobinen, eikä kulttuuria voi varsinaisesti tässäkään erottaa henkilökohtaisesta.

Transfobinen toiminta tai transfobinen käytäntö taas tarkoittaa transfobiaa toteuttavia tekoja. Tekijän motiivilla ei siis ole niinkään merkitystä vaan teolla itsessään. Esimerkiksi Suomen nykyinen translainsäädäntö on syvästi transfobinen: vaikkapa lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen perimmäinen tausta on siinä, ettei mies saa synnyttää.

Sisäistetty transfobia taas tarkoittaa transsukupuolisen itseensä kohdistamaa transfobiaa. Koska kukaan ei ole kulttuurin ulkopuolella, kulttuurinen transfobia vaikuttaa myös transsukupuolisten itsensä mielissä.

Varsinkin transnaisiin kohdistuva suoranainen fyysinen väkivalta, jopa murhat, on hälyttävän yleinen transfobian muoto, jota myös tässä elokuvassa käsitellään. Naaman teippaaminen väistää tyylikkäästi graafisemman väkivallan kuvauksen, johon se kuitenkin tehokkaasti viittaa. Henkinen väkivalta on toki vielä yleisempää.

Tehtävä

Keskustelkaa kulttuurisen transfobian vaikutuksista elokuvan päähenkilöön. Mistä näemme, että päähenkilö on selvästi kohdannut transfobiaa aiemminkin? Löydättekö elokuvasta päähenkilön sisäistetyn transfobian käsittelyä?

Tähän tehtävään voi ottaa tukea koko oppimateriaalista.

 

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Fantastinen nainen

(Una mujer fantástica)

Ohjaaja: Sebastián Lelio

Maa: Chile, Saksa, Espanja, Yhdysvallat Vuosi: 2017

Kesto: 104min Ikäraja: 12

Levittäjä: Atlantic Film

Näyttelijät:
Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim, Nicolás Saavedra, Amparo Noguera


Rakastuneet Marina ja Orlando suunnittelevat tulevaisuutta. Tarjoilijana työskentelevä nuori Marina haaveilee laulajan urasta, kun taas häntä kaksi vuosikymmentä vanhempi Orlando omistaa painotalon. Eräänä iltana, Marinan syntymäpäiväjuhlien jälkeen, Orlando tuupertuu sairauskohtaukseen. Marina vie miehen ensiapuun, mutta mitään ei ole tehtävissä. Tästä alkaa Marinan painajainen. Surun murtama nainen kaipaisi tukea, mutta lohduttamisen sijasta niin lääkärit kuin Orlandon aikaisempi perhe asettavat Marinan epäilyksen alaiseksi. Marinan surua, tai hänen transnaisen identiteettiään, ei kunnioita kukaan. Orlandon edellisellä perheellä on kiire pyyhkiä Marinan mittainen luku edesmenneen miehen elämästä pois. Marina joutuu taistelemaan oikeudestaan suruun ja olemassaoloonsa, oikeudestaan olla kuka hän on: kompleksinen, vahva, suorasukainen – fantastinen nainen.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa