Fantastinen nainen

Transnaisten seksualisoiminen

Transsukupuolisuutta on pitkään käsitelty sekä kulttuurissa, että myös diagnostisesti seksuaalisena kieroutumana, omaan sukupuoleen kohdistuvana fetissinä. Eräs transfobian muoto onkin transnaisten kulttuurinen yliseksualisoiminen, mikä tarkoittaa sitä että transnaiset nähdään korostuneesti seksin ja seksuaalisuuden kautta ja heidän sukupuoltaan käsitellään eksotisoiden tai kiellettynä fantasiana.

Seksityö onkin monissa maissa transnaisille korostuneen yleinen elinkeino, vaikka transfobia lisää entisestään seksityöhön liittyviä vaaroja. Seksityö on usein keino henkilökohtaiseen autonomiaan ihmisille, joilla syystä tai toisesta on muuten heikot mahdollisuudet siihen, mikä transnaisten kohdalla tarkoittaa esimerkiksi transfobiasta johtuvia heikompia työllistymismahdollisuuksia.

Kysymys siitä, voiko heteromies harrastaa seksiä transnaisen kanssa vai onko se "homoa", tiivistää itseensä valtavan määrän transfobiaa: se käsittelee transnaisia ensisijaisesti seksin kautta, olettaa transnaisten olevan vähemmän oikeita naisia tai oikeasti miehiä, ja kiinnittää koko paketin homofobiseen lähtökohtaan, jossa homous on jotenkin paha asia. Transfobia kiinnittyy homofobiaan monin tavoin, mutta erityisesti transnaisten seksualisointiin ja seksuaaliseen patologisointiin: transnaisia käsitellään heteromiehiä huijaavina saalistajina tai ansoina, oikeasti miehinä.

Tehtävä

Etsikää yhdessä elokuvasta transnaisten transfobista seksualisoimista käsitteleviä kohtia, joko kokonaisia kohtauksia tai lyhyempiä välähdyksiä. Käsikirjoittakaa pienryhmissä kohtiin vaihtoehtoinen päätös, jossa joku sivullinen tai itse päähenkilö nousee vastustamaan hänen kohteluaan.

Tätä tehtävää voi käyttää myös muiden transfobian muotojen käsittelemiseen.

 

 

 

 

 

 

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Fantastinen nainen

(Una mujer fantástica)

Ohjaaja: Sebastián Lelio

Maa: Chile, Saksa, Espanja, Yhdysvallat Vuosi: 2017

Kesto: 104min Ikäraja: 12

Levittäjä: Atlantic Film

Näyttelijät:
Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim, Nicolás Saavedra, Amparo Noguera


Rakastuneet Marina ja Orlando suunnittelevat tulevaisuutta. Tarjoilijana työskentelevä nuori Marina haaveilee laulajan urasta, kun taas häntä kaksi vuosikymmentä vanhempi Orlando omistaa painotalon. Eräänä iltana, Marinan syntymäpäiväjuhlien jälkeen, Orlando tuupertuu sairauskohtaukseen. Marina vie miehen ensiapuun, mutta mitään ei ole tehtävissä. Tästä alkaa Marinan painajainen. Surun murtama nainen kaipaisi tukea, mutta lohduttamisen sijasta niin lääkärit kuin Orlandon aikaisempi perhe asettavat Marinan epäilyksen alaiseksi. Marinan surua, tai hänen transnaisen identiteettiään, ei kunnioita kukaan. Orlandon edellisellä perheellä on kiire pyyhkiä Marinan mittainen luku edesmenneen miehen elämästä pois. Marina joutuu taistelemaan oikeudestaan suruun ja olemassaoloonsa, oikeudestaan olla kuka hän on: kompleksinen, vahva, suorasukainen – fantastinen nainen.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa