Fantastinen nainen

Transsukupuoliset ja järjestelmän väkivalta

Transsukupuoliset kärsivät monenlaisesta yhteiskunnan järjestelmien sorrosta. Jo hoitoihin vaadittavan transsukupuolisuusdiagnoosin hankkiminen itsessään altistaa ihmisen pitkäkestoiseen ja nöyryyttävään tutkimusjaksoon, jonka tulokset vaikuttavat usein mielivaltaiselta.

Elokuvassa käsitellään transsukupuolisten kohtaamisia poliisin ja lääkärien kanssa. Niihin liittyy valitettavan usein huonon kohtelun ja pahimmallaan suoran väkivallan pelko. Ollessaan tekemisissä esimerkiksi poliisin tai lääkärin kanssa ihminen on aina haavoittuvassa asemassa, jossa on läsnä epätasa-arvoinen valtasuhde. Transfobian lisääminen yhtälöön lisää siihen myös aivan todellista vaaraa.

Tehtävä

Keskustelkaa Marinan kanssakäymisestä virkavallan kanssa ja pohtikaa mikä kaikki olisi mennyt toisin jos hän olisin ollut cisnainen.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Fantastinen nainen

(Una mujer fantástica)

Ohjaaja: Sebastián Lelio

Maa: Chile, Saksa, Espanja, Yhdysvallat Vuosi: 2017

Kesto: 104min Ikäraja: 12

Levittäjä: Atlantic Film

Näyttelijät:
Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim, Nicolás Saavedra, Amparo Noguera


Rakastuneet Marina ja Orlando suunnittelevat tulevaisuutta. Tarjoilijana työskentelevä nuori Marina haaveilee laulajan urasta, kun taas häntä kaksi vuosikymmentä vanhempi Orlando omistaa painotalon. Eräänä iltana, Marinan syntymäpäiväjuhlien jälkeen, Orlando tuupertuu sairauskohtaukseen. Marina vie miehen ensiapuun, mutta mitään ei ole tehtävissä. Tästä alkaa Marinan painajainen. Surun murtama nainen kaipaisi tukea, mutta lohduttamisen sijasta niin lääkärit kuin Orlandon aikaisempi perhe asettavat Marinan epäilyksen alaiseksi. Marinan surua, tai hänen transnaisen identiteettiään, ei kunnioita kukaan. Orlandon edellisellä perheellä on kiire pyyhkiä Marinan mittainen luku edesmenneen miehen elämästä pois. Marina joutuu taistelemaan oikeudestaan suruun ja olemassaoloonsa, oikeudestaan olla kuka hän on: kompleksinen, vahva, suorasukainen – fantastinen nainen.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa