Fantastinen nainen

Transsukupuolisuus ja tirkistely

”Onko sinulle tehty leikkaus?”

Genitaalikirurgiaan viittaava kysymys liittyy kulttuuriseen ilmiöön, jossa transsukupuolisten kehot asetetaan tirkisteltäväksi. Transsukupuolisten kehot ja erityisesti genitaalit, sekä mahdolliset hoidot vaikutuksenaan aiheuttavat – sekä transfobian värittämää, että muuta – uteliaisuutta, jota ei ymmärretä pitää omana tietona. Tätä tapahtuu sekä yksilö-, että kulttuurisella tasolla ja se on raskasta – kuten muukin transfobia - myös silloin kun se ei kohdistu suoraan omaan kehoon. Tirkistely on osa transkehoihin kohdistuvaa kontrollia, yksityisyyden suojan heikkeneminen on sekä sorron seuraus, että sen keino.

Transkehojen tavoin muutkin normista poikkeavat kehot ovat kulttuurisen tirkistelyn ja kontrollin alaisia. Pohjimmiltaan jokainen keho joka ei ole valkoihoisen cissukupuolisen miehen keho saa osansa tästä.

Tehtävä

Pääosanäyttelijän transsukupuolisuus mahdollistaa sen, että elokuvan transkuvaus on hyvin kehollista, intiimiä ja aitoa, mutta asettaa myös elokuvan ja katsojan vastuuseen siitä millainen katse transkehoon suunnataan. Tutkikaa miten päähenkilö Marinan ja näyttelijä Daniela Vegan keho esitetään elokuvassa. Voitte pohtia esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Miten Marinan kehon kuvaaminen vertautuu muiden elokuvan naisten kehojen kuvaamiseen? Löydättekö jotain erityisesti naiskehojen kuvaamisen liittyviä elementtejä, jotka pätevät myös Marinan kehoon? Entä eroaako Marinan kehon kuvaaminen jotenkin muiden naisten kehojen kuvaamisesta?
  • Tehdäänkö Marinan kehon ja elokuvan mieskehojen välille joitain vertauksia?
  • Mitä elokuva kertoo Marinan/Daniela Vegan transkehosta? Pohtikaa miksi yksittäiset ratkaisut, kuten alastomuus, ovat perusteltuja. Tai miksi ne eivät mielestänne ole.

 

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Fantastinen nainen

(Una mujer fantástica)

Ohjaaja: Sebastián Lelio

Maa: Chile, Saksa, Espanja, Yhdysvallat Vuosi: 2017

Kesto: 104min Ikäraja: 12

Levittäjä: Atlantic Film

Näyttelijät:
Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim, Nicolás Saavedra, Amparo Noguera


Rakastuneet Marina ja Orlando suunnittelevat tulevaisuutta. Tarjoilijana työskentelevä nuori Marina haaveilee laulajan urasta, kun taas häntä kaksi vuosikymmentä vanhempi Orlando omistaa painotalon. Eräänä iltana, Marinan syntymäpäiväjuhlien jälkeen, Orlando tuupertuu sairauskohtaukseen. Marina vie miehen ensiapuun, mutta mitään ei ole tehtävissä. Tästä alkaa Marinan painajainen. Surun murtama nainen kaipaisi tukea, mutta lohduttamisen sijasta niin lääkärit kuin Orlandon aikaisempi perhe asettavat Marinan epäilyksen alaiseksi. Marinan surua, tai hänen transnaisen identiteettiään, ei kunnioita kukaan. Orlandon edellisellä perheellä on kiire pyyhkiä Marinan mittainen luku edesmenneen miehen elämästä pois. Marina joutuu taistelemaan oikeudestaan suruun ja olemassaoloonsa, oikeudestaan olla kuka hän on: kompleksinen, vahva, suorasukainen – fantastinen nainen.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa