Hail, Caesar!

Musta lista

Useat tunnettujen Hollywood-klassikoiden käsikirjoittajat olivat kiinnostuneita sosialistisista aatteista ja kävivät USA:n kommunistisen puolueen kokouksissa. Kiinnostus koettiin luonnollisena toisen maailmansodan aikana, jolloin USA ja Neuvostoliitto olivat samalla puolella sodassa natsi-Saksaa vastaan. Kun toisen maailmansodan jälkeen kylmä sota kiihdytti USA:n ja Neuvostoliiton välistä kilpavarustelua, alkoi senaattori McCarthyn toimesta tunnettujen kommunistien vaino, ja heitä saatettiin mm. erottaa valtion viroista. Hollywoodkin joutui usein elokuvaväen liberaalin ajattelutavan takia McCarthyn kirveen alle ja vuonna 1947 luotiin ensimmäinen ns. musta lista kymmenestä käsikirjoittajasta (ns. Hollywood Ten), joiden uskottiin olevan kommunistisen puolueen jäseniä tai sympatisoijia. Heitä kiellettiin kirjoittamasta elokuvateollisuudelle, mutta koska he olivat lahjakkaita ja kysyttyjä kirjoittajia, jotkut heistä jatkoivat käsikirjoittamista salanimillä. Heitä olivat mm. Dalton Trumbo, joka oli kommunistisen puolueen jäsen. Hän käsikirjoitti salanimellä historialliset eepokset Spartacus ja Exodus. Monet tunnetut näyttelijät, kuten Humphrey Bogart ja Lauren Bacall  ja ohjaajat vastustivat työkaveriensa listaamista ja osoittivat mieltään näiden puolesta.

Hail Caesar! esittää marxilaisuudesta kiinnostuneet käsikirjoittajat humoristisessa valossa. He kidnappaavat näyttelijän saadakseen lunnasrahat, jotka aikovat lahjoittaa Neuvostoliiton valtiolle.

  • Sensuroidaanko nykypäivänä elokuvia ja jos niin mitä aiheita ja mistä syystä?
  • Missä maissa politiikasta kiinnostunut elokuvantekijä tai käsikirjoittaja voi nykyään joutua vaikeuksiin? Miksi esimerkiksi Taxi Teheranin ohjaaja Jafar Panahi on kotiarestissa Iranissa? Miten hän tekee ja levittää elokuvia?
  • Onko valtiolla oikeus tietyssä tilanteessa sensuroida elokuvia?

Tehtävä:
Etsikää lista Hollywood Ten –käsikirjoittajista ja tutkikaa netistä (esim. Imdb.com) mitä tunnettuja elokuvia he ovat käsikirjoittaneet.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Hail Caesar!

(Hail Caesar!)

Ohjaaja: Joel & Ethan Coen

Maa: Yhdysvallat, Iso-Britannia Vuosi: 2016

Kesto: 106min Ikäraja: 7

Levittäjä: Finnkino Oy

Näyttelijät:
Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Channing Tatum, Scarlett Johansson, Jonah Hill, Frances McDormand


Nelinkertaisesti Oscar®-palkittujen Joel ja Ethan Coenin komedia Hail, Caesar! sijoittuu Hollywoodin kultakauteen. Se kertoo yhdestä kiireisestä päivästä unelmatehtaan kulisseissa, kun suuren elokuvastudion pomo saa koko joukon ongelmia ratkottavakseen.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa