Havukka-ahon ajattelija

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: Veikko Huovinen, kirjallisuus, analyysi

Synopsis: Havukka-ahon ajattelija perustuu Veikko Huovisen samannimiseen klassikkoromaaniin. Konsta Pylkkänen (Kai Lehtinen) on luonteeltaan loputtoman utelias haaveilija. Hän saattaa yllättäen syventyä ratkomaan maailman pieniä ja suuria arvoituksia aina mittarimadon toimenkuvasta avaruuden mittasuhteisiin. Omaperäisten ajatelmiensa takia Pylkkäsellä on melkoinen maine kainuulaiskylässä, johon modernin maailman vouhotukset tekevät vasta hiljalleen tuloaan. Kun Pylkkänen saa pestin maisteri Ojaston (Hannu-Pekka Björkman) ja maisteri Kronbergin (Tommi Korpela) apumiehenä, pääsee hän seuraamaan lähietäisyydeltä ihailemiaan tiedemiehiä, luonnon tutkijoita ja tekniikan salaisuuksien haltijoita. Yllättävien sattumusten kautta Pylkkänen itse päätyy tieteellisen läpimurron avaintekijäksi. Erikoislaatuisen luonteensa takia Pylkkänen kiinnittää maisteri Kronbergin huomion. Tällä veikeällä keskustelukumppanilla vaikuttaa olevan hämärä menneisyys, josta moni tietää huhuja mutta harva totuutta. Eikä kepposiin mieltynyt Pylkkänenkään päästä uusia ystäviään helpolla, sillä ennen kuin Helsingin "lisenssit" selviytyvät korpimailta kotiin, on vierailtava Kuoliaaksinaurattajan talossa.
(Lähde: MRP Matila Röhr Productions)

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu yläkoulun, ammatillisten oppilaitosten ja lukion oppilaille. Oppimateriaali soveltuu äidinkielen ja kirjallisuuden, mediataitojen sekä kuvataiteen opetuksessa käytettäväksi.
 
Oppimateriaalin on laatinut äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Kaisu Mäki.
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.
 
Lisätietoa elokuvasta:

Oppimateriaali on laadittu vuonna 2009. Linkit on tarkistettu 4.1.2021.

 
 
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Havukka-ahon ajattelija

(Havukka-ahon ajattelija)

Ohjaaja: Kari Väänänen

Maa: Suomi Vuosi: 2009

Kesto: 111min

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Kai Lehtinen, Tommi Korpela, Hannu-Pekka Björkman, Ilkka Heiskanen, Vesa Vierikko, Konsta Pöyliö


Klassikkoromaaniin perustuvan elokuvan oppimateriaalissa tutustutaan kirjailija Veikko Huoviseen.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa