In The Dark Room - pimennossa

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: politiikka, radikalismi, terrorismi

Lajityyppi: Dokumentti

Käsikirjoitus ja ohjaus: Nadav Schirman
Päähenkilöt: Magdalena Kopp, Rosa Kopp
Kuvaus: Tuomo Hutri F.S.C.
Äänisuunnittelu: André Zacher, BVFT
Leikkaus: Joelle Alexis
Musiikki: Lasse Enersen
Lavastaja: Stephanie Brenner
Erikoistehosteet: Florian Dötsch
Dramaturgi: Koby Gal Raday
Apulaisohjaaja: Hanne Reinhardt
Linjatuottaja: Stephan Limbach
Tuottajat: Karl Baumgartner, Frank Stephan Limbach
Osatuottajat: Eilon Ratzkovsky, Yossi Uzrad, Guy Jacoel, Pauli Pentti, Ada Solomon, Carlo Degli Esposti
Yhteistuottaja: Hans Robert Eisenhauer (arte)
Tuotanto: Pandora Film (Germany), July August Productions (Israel), First Floor Productions (Finland), FSL Filmproduktion (Germany), Hi Film Productions (Romania), Palomar (Italy)

Synopsis:
In The Dark Room – Pimennossa kertoo Magdalena Koppin intiimin ja traagisen tarinan maailman ensimmäisen terroristisupertähden Carlos 'Shakaalin' vaimona. Nadav Schirmanin ohjaama dokumenttielokuva kurkistaa kansainvälisen terrorismin takahuoneisiin ja kysyy onko tämä nainen uhri vai manipulaattori. In The Dark Room – Pimennossa käsittelee ensimmäisen kerran Carlosin tarinaa lähipiirin ja omaisten silmin, ja avaa samalla katsojalle oven median ja terrorismin perverssiin avioliittoon.

Hämärissä olosuhteissa salaisen palvelun ja epämääräisten hallitusten maailmassa Magdalena Kopp synnytti myös tyttären, Rosan. Saksassa Carlos on terroristi ja Venezuelassa sankari, mutta Rosalle hän on isä. Sellainen isä, jonka hän viimeksi nähnyt viisivuotiaana ja tuntee vain uutisten ja median kautta. Carlosin ollessa uudelleen oikeudessa Pariisissa äiti ja tytär lähtevät rohkealle matkalle etsimään miestä myytin varjoista.

Carlosin elämää ja vasemmistoterrorismia on viime vuosina käsitelty paljon elokuvissa ja sarjoissa. Vuonna 2010 ilmestyi Oliver Assayasin ohjaama fiktiivinen minisarja Carlos, shakaali, jonka myös YLE on esittänyt. Myös 2008 teattereissa pyörinyt fiktioelokuva Baader-Meinhoff kertoo vasemmistoterrorismin ajasta Saksassa, ja osittain henkilötkin ovat samoja kuin In The Dark Room – Pimennossa -elokuvassa. In The Dark Room – Pimennossa avaa kuitenkin aihetta uudesta näkökulmasta: nyt puhuvat Carlosin läheiset ja ne ihmiset, jotka olivat itse mukana toiminnassa. Miltä maailmankuulun terroristin toiminta on näyttänyt heidän näkökulmastaan? Mitä oikeasti tapahtui?

Elokuva on suomalainen yhteistuotanto: sen on kuvannut suomalainen Tuomo Hutri ja musiikin on tehnyt niin ikään suomalainen Lasse Enersen. Maailman ensi-iltansa In The Dark Room – Pimennossa sai arvostetun IDFA -dokumenttifestivaalin kilpasarjassa syksyllä 2012.

Oppimateriaalin on laatinut dokumentaristi Katja Lautamatti
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaali on julkaistu vuonna 2013. Linkit on tarkistettu 17.7.2013.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

In the Dark Room - Pimennossa

(In the Dark Room )

Ohjaaja: Nadav Schirman

Maa: Suomi, Saksa, Israel Vuosi: 2013

Kesto: 88min

Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus


In The Dark Room – Pimennossa kertoo Magdalena Koppin intiimin ja traagisen tarinan maailman ensimmäisen terroristisupertähden Carlos ´Shakaalin´ vaimona.

Che - kapinallinen

(Che: part 2)

Ohjaaja: Steven Sodebergh

Maa: Ranska, Espanja, Yhdysvallat Vuosi: 2008

Kesto: 135min Ikäraja: 12

Levittäjä: Scanbox Finland Oy

Näyttelijät:
Benicio del Toro - Ernesto Che Guevara, Demián Bichir - Fidel Castro, Carlos Bardem -Moises Guevara, Joaquim de Almeida - Barrientos, Elvira Mínguez - Celia Sanchez,Julia Ormond - Lisa Howard,Rodrigo Santoro - Raúl Castro, Eduard Fernández -Ciro Algaranaz, Oscar Jaenada - Dario


Ernesto ”Che” Guevaran tarina päättyy elämäkertaelokuvan toisessa osassa Bolivian viidakoihin. Osat 1 ja 2 käsitellään samassa oppimateriaalissa, jonka teemoja ovat Che Gueveran myytti ja henkilöhistoria sekä elämäkertaelokuva.

Che - sankari

(Che: Part One)

Ohjaaja: Steven Soderbergh

Maa: Ranska, Espanja, Yhdysvallat Vuosi: 2008

Kesto: 133min Ikäraja: 12

Levittäjä: Scanbox Finland Oy

Näyttelijät:
Benicio del Toro - Ernesto Che Guevara, Demián Bichir - Fidel Castro,Santiago Cabrera - Camillo Cienfuegos,Elvira Mínguez - Celia Sanchez,Jorge Perugorria - JoaquinEdgar Ramirez - Ciro Redondo, Catalina Sandino Moreno - Aleida March, Rodrigo Santoro - Raul Castro


Sankari aloittaa Ernesto ”Che” Guevaran tarinan kertovan kaksiosaisen elämäkertaelokuvan. Osat 1 ja 2 käsitellään samassa oppimateriaalissa, jonka teemoja ovat Che Gueveran myytti ja henkilöhistoria sekä elämäkertaelokuva.

Baader Meinhof Komplex

(Der Baader Meinhof Komplex)

Ohjaaja: Uli Edel

Maa: Saksa Vuosi: 2008

Kesto: 152min Ikäraja: 16

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Moritz Bleibtreu, Martina Gedeck, Johanna Wokalek, Vinzenz Keifer, Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Nadja Uhl.


Saksan lähihistoriaa valaiseva rikosdraama kertoo länsisaksalaisen äärivasemmistolaisen terroristiryhmän RAF:n synnystä ja alkuvaiheista. Oppimateriaali soveltuu historian ja yhteiskuntaopin opetukseen lukioikäisille.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa