Sovinto

Kirjasta elokuvaksi: menneisyyden trauma

Elokuva perustuu ruotsinsuomalaisen Susanna Alakosken osittain omaelämänkerralliseen romaaniin Sikalat (Svinalängorna). Kirja on ollut Ruotsissa jättimenestys, missä sitä on myyty satojatuhansia kappaleita ja se sai August-palkinnon vuoden 2006 parhaana ruotsalaisena romaanina.

Kirjan tarina kattaa vain päähenkilön lapsuuden. Elokuvan käsikirjoitukseen ohjaaja ja elokuvan käsikirjoittaja ovat lisänneet osion, joka kuvaa Leenaa aikuis-iässä.

Haastattelussa ohjaaja Pernilla August kertoo käsikirjoitusprosessista:

Huomasimme pian, että on vaikeaa kuvata lapsen kasvua elokuvassa ilman että siitä tulee lastenelokuva. Siksi olemme muuttaneet tarinaa niin, että siinä on mukana myös aikuinen Leena. Halusimme selvittää miten henkilö, jolla on tämän kaltainen tausta, elää elämäänsä tänään. Miten kasvaminen alkoholisoituneiden vanhempien luona vaikuttaa ihmiseen? (Lähde: digitallife.se)

  • Lue kirja ja arvioi miten kirjan kerronta eroaa elokuvassa ilmenevästä tarinasta.
  • Miten vertaisit kirjan lukukokemusta elokuvan katsomiskokemukseen?

Menneisyyden traumat

Pernilla August kertoo saaneensa inspiraatiota elokuvan käsikirjoitusprosessiin norjalaiselta näytelmäkirjailijalta Henrik Ibseniltä.
August taustoittaa ajatustaan liittyen ibseniläiseen elämänvalheen teemaan:

"Tavallinen selviytymisstrategia traumaattisten kokemuksien suhteen on tukahduttaa ikävät muistot, mutta ennemmin tai myöhemmin menneisyys saavuttaa sinut."

Elokuvassa Leena joutuu vastentahtoisesti kohtaamaan menneisyyden muistot. Yleisesti ajatellaan, että alitajuntaan uponneiden traumaattisten muistojen taakasta voi vapautua kun ne jotenkin uudelleen luodaan tai käydään läpi turvallisessa ympäristössä kuten terapeutin läsnä ollessa. (Lähde: Wikipedia)
Vaikeiden traumaattisten kokemusten suhteen tämä prosessi voi olla haastava. (Tätä kuvaa esim.  Elokuva ”Reign over Me – ystävyyden voima”)

Elämänvalhe teemaa käsitellään Ibsenin Villisorsa-näytelmässä.

  •  Mieti miten elokuva käsittelee menneisyyden kohtaamista?
  • Mitä ajatuksia Sovinto elokuva herättää liittyen menneisyyden traumojen (tai elämänvalhe) teemaan?
  • Mitä kerronnallisia keinoja elokuvassa sovelletaan liittyen menneisyyden kohtaamiseen?
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Sovinto

(Svinalängorna)

Ohjaaja: Pernilla August

Maa: Ruotsi Vuosi: 2011

Kesto: 100min Ikäraja: 16

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Noomi Rapace, Outi Mäenpää, Ville Virtanen, Ola Rapace


Kahden lapsen 34-vuotias äiti, Leena, elää sopusointuista ja onnellista elämää aviomiehensä ja lastensa kanssa Tukholman Söderissä. Hän on tukahduttanut nuoruutensa kipeät varjot ja katkaissut kaikki suhteensa ja kontaktinsa kasvuympäristöönsä Ystadiin, niin tehokkaasti että koko perhe uskoo Leenan vanhempien olevan kuolleita. Kaupunkilaisperheidylli alkaa rakoilla Leenan saadessa yllättävän puhelinsoiton Ystadin sairaalasta, jossa hänen äitinsä on lähellä kuolemaa.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa