2009-11-23 09:03:10

28. Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin voittajaelokuvat

Lasten raadin voittaja on Christian Ditterin ohjaama Kulmakunnan krokotiilit.
Aikuisten CIFEJ-raati valitsi voittajaksi Andrzej Maleszkan ohjaaman elokuvan Taikatuoli.
Kirkon mediasäätiön myöntämä Katso minuun… -palkinnon voittaja on Dome Karukosken Kielletty Hedelmä.
POEMin Pikku karhu myönnetään tänä vuonna käsikirjoittaja Niina Veittikoskelle.

KALEVAN PALKINTO ELOKUVALLE KULMAKUNNAN KROKOTIILIT
Vuodesta 1992 lasten raati on antanut kilpasarjan parhaan elokuvan ohjaajalle sanomalehti Kalevan lahjoittaman 3000 euron suuruisen palkinnon.
Lapsiraadin kommentti:
‚ÄĚKoko lapsituomariston mielest√§ paras elokuva oli j√§nnitt√§v√§, koskettava, mukaansa tempaava. Siin√§ oli hyv√§ juoni ja erinomainen roolitus. Musiikki oli menev√§ ja elokuva oli todentuntuinen. Saksan kieli kuulosti kivalta. Ja voittaja on Kulmakunnan krokotiilit. Toiseksi tuli koskettava Katon kokoinen t√§htitaivas.‚ÄĚ

CIFEJ -JURYN PALKINTO ELOKUVALLE TAIKATUOLI
Kansainv√§lisen lasten- ja nuortenelokuvien j√§rjest√∂n CIFEJ:n my√∂nt√§m√§ palkinto on perustettu vuonna 1981. Se jaettiin ensi kerran Oulun lastenelokuvien festivaalilla vuonna 1995. Palkinnosta p√§√§tt√§√§ kolmihenkinen kansainv√§linen tuomaristo. CIFEJ-tuomaristoon kuuluvat t√§n√§ vuonna amerikkalaissyntyinen tuottaja-ohjaaja Harley Cokeliss, saksalainen M√ľnchenin lastenelokuvafestivaalin johtaja Katrin Hoffman sek√§ oululainen toimittaja Liisa L√§√§veri.
CIFEJ -raadin perustelut:
‚ÄĚT√§n√§ vuonna CIFEJ palkinnon saa Andrzej Maleskan TAIKATUOLI. T√§m√§ elokuva kerrottiin my√∂s lapsen n√§k√∂kulmasta. Se oli nokkela, ainutlaatuinen ja vauhdikas. Musiikki oli saatu hyvin mukaan, ja tehosteet oli tehty hyvin, mutta t√§rkein asia oli se, ett√§ v√§litimme siit√§, mit√§ lapsille tapahtuisi, halusimme lapsien p√§√§sev√§n takaisin vanhempiensa luokse. Ja sit√§ oli hauska katsoa.‚ÄĚ

KATSO MINUUN‚Ķ -PALKINTO ELOKUVALLE KIELLETTY HEDELM√Ą
Kirkon mediasäätiön ensimmäisen lasten- ja nuorten elokuvien Katso minuun… -palkinnon saa ohjaaja Dome Karukoski elokuvasta Kielletty hedelmä. Kirkon mediasäätiön palkinnolla tuetaan kotimaista lasten ja nuorten elokuvaa sekä kannustetaan elokuvantekijöitä kristillisen vastuun ja arvomaailman pohdintaan. Palkinnon saajan valitsi dokumenttiohjaaja Jean Bitar. Katso minuun... -palkinto on arvoltaan 1500 euroa.

Jean Bitarin perustelut:
‚ÄĚElokuvasta heijastuu vahva yhteis√∂llisyyden ja yhteenkuulumisen sek√§ toisista v√§litt√§misen teema. Siten elokuvassa osaltaan toteutuu Kirkon medias√§√§ti√∂n palkinnon otsikon pyynt√∂ ‚ÄĚKatso minuun‚Ķ‚ÄĚ Bitar totesi, ett√§ Kielletty hedelm√§ -elokuva on samalla sek√§ kaunis ja koskettava ett√§ hauska ja j√§rkytt√§v√§. "Siin√§ on sek√§ emotionaalisia ett√§ yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Kielletyss√§ hedelm√§ss√§ k√§sitell√§√§n uskontoa perheiden ja nuorten arkip√§iv√§√§n kuuluvana luonnollisena asiana, siihen liittyvine tunteineen ja tapoineen."

POEMIN PIKKU KARHU K√ĄSIKIRJOITTAJA NIINA VEITTIKOSKELLE
Vuodesta 2004 lähtien myönnetyllä tunnustuspalkinnolla halutaan kohottaa lastenelokuvan asemaa kotimaisen elokuvatuotannon ja lastenkulttuurin alalla. Palkinto myönnetään vuosittain suomalaiselle käsikirjoittajalle, ohjaajalle tai tuottajalle, joka on kuluvan vuoden aikana ansioitunut lastenelokuvan tekijänä Suomessa. Tunnustus voidaan jakaa henkilölle myös arvokkaasta elämäntyöstä lastenelokuvan alalla.
Palkinnon myöntää Pohjoinen elokuva- ja mediasäätiö POEM.

Pikku Karhu -palkinnon saa t√§n√§ vuonna oululainen Niina Veittikoski k√§sikirjoituksestaan televisiosarjaan ‚ÄúHertan Maailma‚ÄĚ.
Veittikoski on onnistunut luomaan sympaattisen ja aikaa kestävän hahmon, minkä lisäksi sarjan oheistaminen monikanavaiseksi sisällöksi heti alusta asti näyttää mallia siitä, miten suomalainen lastenohjelma nostetaan 2000-luvulle. Yksinkertainen animaatio korostaa ohjelman lapsekasta leikillisyyttä, ja keskeinen hahmo ja tämän ympärille luodut tarinat ovat valloittaneet suomalaiset lapset nopeasti.

« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa