2010-01-20 08:38:58

Täällä Pohjantähden alla elokuva Koulukinon listalla!

Akseli Koskela on pappilan torpparin poika, joka ei vartuttuaan suostukaan sopeutumaan vanhakantaisen yläluokan ihanteen mukaiseen nöyrän ja kuuliaisen alamaisen rooliin, kuten aiemmat sukupolvet, joilla ei ollut muuta vaihtoehtoa. Uuden ajan mieltä kuohuttavat aatteet saavat hänet haaveilemaan vapaudesta ja oikeudesta omaan maahan. Elämän epävarmuus käy pian selväksi kun Pappila vaatii itselleen suuren osan pelloista jotka Akselin isä on itse raa’asta suosta raivannut. Sen synnyttämä synkkä ja sammumaton katkeruus saa Akselin kiinnostumaan yhteiskunnallisista asioista. Hän liittyy työväenyhdistykseen, jonka johtohahmona kylässä toimii Räätäli Halme. Tämän maltillinen ja pasifistinen usko veljeyteen ja tasa-arvoon ei kuitenkaan kauan riitä Akselille vaan hän menee mukaan punakaartiin, jonka tarkoitus on ottaa väkivalloin se mitä työväelle ei sovinnolla anneta; Oikeus oman työn tuloksiin.


Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu yläasteelle ja lukioon erityisesti äidinkielen ja kirjallisuuden sekä historian opetukseen.


« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa