2013-04-11 11:40:00

Dokumentti Laulu koti-ikävästä valottaa siirtolaisidentiteettiä

Dokumenttielokuva Laulu koti-ikävästä kertoo kahdessa maassa - Ruotsissa ja Suomessa - kasvaneesta oululaismuusikosta Kai Latvalehdosta. Keski-ikäinen mies tekee matkan lapsuusmaisemiinsa Göteborgiin eläkeikäisen isänsä Tauno Latvalehdon kanssa. Isä ja poika käyvät automatkan aikana keskustelua elämänsä eri vaiheita muistaen. Elokuvan livetaltiointeina tehty musiikki siivittää tarinan kehittymistä 1970-luvulta nykypäivään.   

Monitasoinen tarina peilaa isän ja pojan välistä suhdetta, sekä päähenkilö Kain suhdetta omaan poikaansa Oivaan että hänen suhdettaan isäänsä Taunoon. Lapsuusvuodet Göteborgissa ovat jättäneet mieheen lähtemättömät jäljet, jotka ovat saaneet hänet Suomessa aina tuntemaan ulkopuolisuuden tunnetta. Ruotsissa asuessaan Kai erottui joukosta suomalaisena, Suomessa häntä pidettiin ruotsalaisena. Kain kokemukset Ruotsissa ovat tuttuja sadoille tuhansille suomalaisille, jotka muuttivat Ruotsiin 1960-70-luvuilla. Monet työvoimasiirtolaisista jäivät Ruotsiin, ja perheiden jälkikasvu on vuosien saatossa ruotsalaistunut. Suomalaisuudesta tiedettiin menneinä vuosikymmeninä Ruotsissa erityisesti kaksi seikkaa: suomalaiset olivat kovia painamaan töitä, ja toisaalta rentoutuivat rajusti viinaa juoden. Viime vuosina suomalaisuus on saanut Ruotsissa uuden sisällön, kun toisen polven ruotsinsuomalaiset muusikot ovat lyöneet laajalti läpi myös ruotsalaisen yleisön tietoisuuteen. Dokumenttielokuvaa tahdittaakin joukko Ruotsin kärkikaartiin kuuluvia suomalaistaustaisia laulajia, kuten Anna Järvinen, Markus Fagervall ja Love Antell.  

Ruotsinsuomalaisuutta ja siirtolaisuutta käsittelevän oppimateriaalin on laatinut Ruotsissa asunut toimittaja Maija Unkuri.
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa