2013-05-08 12:53:00

Restauroidut kotimaiset klassikot avartavat elokuvahistorian opetusta

Suomalainen elokuvaklassikko Käpy selän alla on nyt mahdollista nähdä koko loistossaan 4k-restauroituna digitaalisena kopiona. Elokuvan restaurointityössä on kuvalle tehty mm. roskanpoisto ja se on värimääritelty. Ääni on kauttaaltaan korjattu, ja siitä on esimerkiksi poistettu napsut ja kihinä. Elokuvan kuva ja optinen ääni on skannattu originaalinegatiiveista, eli mahdollisimman varhaisesta polvesta.

Elokuvan oppimateriaalissa käsitellään muun muassa nuorisokuvauksia suomalaisessa elokuvassa ja suomalaisen elokuvan uutta aaltoa.

Käpy selän alla -restaurointi on osa KAVA:n (Kansallinen audiovisuaalinen arkisto) kotimaisen elokuvakokoelman digitointia. Tällä hetkellä elokuva-arkistossa on digitaalinen esityskopio 13 pitkästä suomalaisesta näytelmäelokuvasta, ja tämän vuoden aikana on tavoitteena digitoida lähes 30 lisää.

Suurin osa Suomen elokuvateattereista on digitoitu, eikä elokuvia levitetä enää filmikopioina. KAVA:n kokoelmissa on noin 25.000 kotimaista esityskopiota, joiden esittäminen ei ole enää mahdollista suuressa osassa elokuvateattereita. KAVA:n päätavoitteena on tehdä kotimaisista pitkistä elokuvista digitaalinen esityskopio. Tämä mahdollistaa vanhemman kotimaisen elokuvan esittämisen valkokankaalla.

Myös Teuvo Tulion elokuvasta Rakkauden risti on mahdollista tilata koulukinonäytös. Oppimateriaalissa tutustutaan melodraaman genreen ja ohjaaja Teuvo Tulioon.

Koulukinonäytöksen elokuvista voi tilata ottamalla yhteyttä paikalliseen elokuvateatteriin.

Elokuvien levittäjä on KAVA (yhteyshenkilö: Tommi Partanen, arkistonhoitaja, p. 02953 38125, tommi.partanen@kava.fi).
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa