2013-06-18 11:10:00

Fillarifilmi‚Äďkilpailu innosti nuoria

Maaliskuun lopulla Hyvinkäällä sijaitseva lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu julisti 12 – 20 -vuotiaille valtakunnallisen Fillarifilmi-lyhytelokuvakilpailun. Nuoria pyydettiin tekemään 1 – 3 minuutin elokuva, jossa esiintyy polkupyörä, jälki ja silmukka.

Määräaikaan 15.5. mennessä kilpailuun saapui kaikkiaan 50 elokuvaa.

Voittaja ja muut palkitut julkistettiin viime viikolla 13.6. Artun kesä –tapahtuman näyttelyiden avajaisissa. Voiton vei vantaalaisten Riku Niemen ja Roni Lindholmin yksipyöräilyn harrastajista kertova dokumenttielokuva ”Miksi kahdella pyörällä?”.  Se ja muut yhdeksän kilpailun finaaliin päässyttä elokuvaa ovat nähtävissä Villa Artun auditoriossa koko kesän ja kaikki kilpailuun osallistuneet elokuvayhteisö Kelaamon verkkosivuilla.

Kilpailun järjestäjät, Villa Artussa toimivat Lasten ja nuorten taidekeskus, Hyvinkään Lasten ja nuorten kuvataidekoulu ja Taito-käsityökoulu Helmi, sekä yhteistyökumppaneina olleet Suomen Elokuvakontakti ry. ja elokuvayhteisö Kelaamo pitivät kaikki kilpailua erittäin onnistuneena. Tyytyväisiä ja iloisia oltiin niin kilpailun tasosta kuin siitä, kuinka hyvin kilpailun tiedotus oli saavuttanut kohderyhmät. Elokuvia tuli 18 eri paikkakunnalta. Mukana oli sekä suomen- että ruotsinkielisiä filmejä. Elokuvia oli tehty niin oppilaitoksissa osana opintoja, harrastusryhmissä kuin omalla vapaa-ajallakin. Osallistuneita oli kaiken ikäisiä kilpailulle asetetusta kohderyhmästä. Ilahduttavaa oli, että kilpailu sai paljon poikia tarttumaan kameraan ja polkupyörään.

Elokuvien arviointi tapahtui Villa Artussa, jossa kilpailun järjestäjien edustajista koostunut esivalintaraati valitsi kymmenen finalistielokuvaa. Valintaraatia ihastutti kilpailuun osallistuneiden elokuvien monipuolisuus. Tosin samalla se vaikeutti niiden vertaamista toisiinsa. Joukosta erottautui kuitenkin parhaimmisto. Monissa elokuvissa oli luovasti ratkaistu tehtävänannossa mainittujen silmukan ja jäljen sisällyttäminen elokuvaan. Raadin yllätti iloisesti monien filmien opettavainen ote pyöräilyn turvallisuuteen liittyen. Useissa elokuvissa muistutettiin kypärän käytön ja pyörän lukitsemisen tärkeydestä. Yleisesti ottaen kaikki elokuvat innostivat pyöräilyyn, kuten kilpailuun osallistuvien elokuvien toivottiin tekevän.

Finalistien joukosta palkinnonsaajat valitsi kolme kutsuttua tuomaria, hyvinkääläiset animaatio- ja elokuvaohjaajat Mariko Härkönen ja Ismo Virtanen sekä kuvataiteilija ja kuvaaja Juha Mäki-Jussila. Tuomarit valitsivat yhden voittajan ja neljä kunniamaininnan saajaa, joita he eivät halunneet asettaa paremmuusjärjestykseen. Tuomarit ilahtuivat siitä, että aihe innosti niin monipuolisiin ja erilaisiin taiteellisiin tulkintoihin. Kaikissa finaaliin päässeissä elokuvissa oli tuomareiden mukaan onnistuttu tavoittamaan pyöräilyn ilo ja mielenkiintoinen kerronta. 300 euron pääpalkinnon voittanutta dokumenttielokuvaa yksipyöräilystä tuomarit kehuivat ammattilaistasoiseksi niin taiteelliselta kuin tekniseltä toteutukseltaan. Elokuvasta välittyi tekijöiden intohimo ja innostus aihetta kohtaan. Kunniamaininnan saaneet elokuvat olivat omaääninen ja runollinen elokuva ”Det är alltid ditt val” Kungsbackasta, raikkaalla tavalla kokeellisen humoristinen ”Bicicletta” Seinäjoelta, humoristinen ja opettavainen ”Polokijat” Alavuudelta sekä mielikuvitusrikas animaatio ”Pyörällä maailman ääriin” Harjavallasta.

Lisätietoja:

Tuottaja Päivi Venäläinen, Lasten ja nuorten taidekeskus, p. 0400 955 353, paivi.venalainen@artcentre.fi Villa Arttu, Villatehdas, O-rappu, Kankurinkatu 4 – 6, 05800 Hyvinkää

 

 
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa