2013-10-24 17:04:00

Elokuvapolku on elokuvanlukutaidon uusi, monikäyttöinen työkalu

Kansallinen audiovisuaalinen arkisto KAVA on avannut Elokuvapolku-sivuston, joka tarjoaa kouluille mahdollisuuden käyttää elokuvanäytteitä omassa opetuksessaan maksutta.

Elokuvapolku avaa ja havainnollistaa elokuvakerrontaa konkreettisten elokuvanäytteiden avulla. Polulla käydään läpi elokuvailmaisun perusteita ja tutustutaan audiovisuaalisen kerronnan mahdollisuuksiin. Polku haarautuu kahtia: alakouluille on oma reittinsä, yläkouluille ja lukioille omansa.

Alakoulujen oppilaille tarkoitetulla polulla seikkailevat mm. Pekka ja Pätkä, mutta mukana on näytteitä myös tuoreemmasta kotimaisesta elokuvasta. Kaikkiin näytteisiin sisältyy tehtäviä. Yläkouluille ja lukioille suunnatussa osiossa tutustutaan elokuvakerrontaan vanhemman kotimaisen elokuvan avulla.  Tehtäväosio rakentuu erityisesti Komisario Palmun erehdys -elokuvan ympärille.

Kansallisen audiovisuaalisen arkiston (KAVA) elokuvakasvatuksen suurhanke julkistettiin 24.10. Orionin koulunäytöksissä Iris (2011) ja Komisario Palmun erehdys (1960).

Elokuvapolku on suunniteltu kouluissa tehtävän elokuvakasvatuksen tueksi. Se antaa opettajille ja kasvattajille konkreettisia keinoja havainnollistaa elokuvakerronnan tekniikoita ilmaisten näytteiden avulla. Nettipalvelu on tarkoitettu peruskoulu- ja lukioikäisille lapsille ja nuorille.

Sivusto perustuu KAVA:n omistamiin elokuviin eli pääasiassa Suomi-Filmin ja Suomen Filmiteollisuuden elokuviin. Alakouluosuudessa näytteitä on myös uudemmasta kotimaisesta elokuvasta. Polulla on esimerkkejä muun muassa elokuvista Iris (Ulrika Bengts, 2011), Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä (Armand Lohikoski, 1954), Komisario Palmun erehdys (Matti Kassila, 1960) ja Käpy selän alla (Mikko Niskanen, 1966). Nettipalvelun tehtävät tukevat koulussa tai koulunäytöksissä nähtävien elokuvien käsittelyä oppitunnilla.

Elokuvapolun aihepiirit liikkuvat niin elokuvan sisällön (esim. draaman kaari, lajityyppi) kuin tekniikoiden (esim. kuvakoot, musiikki) parissa. Etapit on listattu selkeästi ja niihin voi tutustua yksittäin tai laajana kokonaisuutena. Ne on myös jaettu erillisiin alakoulun ja yläkoulun polkuihin. Sivuston laajimpana esimerkkielokuvana on kaikkien aikojen kotimainen elokuva eli Komisario Palmun erehdys.

Elokuvapolun elokuvia tullaan jatkossa näkemään säännöllisesti KAVA:n koulunäytöksissä niin Helsingissä kuin alueellisissa arkistosarjoissakin. Kevätkauden kouluohjelmistoon kuuluvat mm. Iris alakouluille ja Komisario Palmun erehdys yläkouluille ja lukioille. Sivustoa tullaan edelleen kehittämään ja luomaan myös yhteyksiä KAVA:n uudistuvaan Elonet.fi-palveluun. 

Elokuvapolku on toteutettu kiinteässä yhteistyössä Koulukinon kanssa ja sen suunnittelusta vastaavat professori Henry Bacon (Helsingin yliopisto), tutkija Kimmo Laine (Turun yliopisto), tuottaja Marjo Kovanen (Koulukino) sekä suunnittelija Kirsi Raitaranta (KAVA).

 

 

 
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa