2014-02-06 10:35:00

Chaplin valtaa Tennispalatsin ja elokuvateatteri Orionin

Sata vuotta sitten syntyi elokuvan historian rakastetuin hahmo, Charles Chaplinin kulkuri. Vääräparisiin vaatteisiin sonnustautunut knallipää saavutti heti valtavan suosion ja teki Chaplinista yhden maailman tunnetuimmista ihmisistä. Helsingin taidemuseo Tennispalatsin Chaplin kuvissa -näyttely kertoo valokuvin ja elokuvakatkelmin myyttisen taiteilijan uskomattomasta urasta ja elämästä 14.2.-13.7.2014.

Charles Spencer Chaplin (1889-1977) lähti maailmalle Lontoon köyhälistökortteleista ja kuoli Sveitsissä legendana. Väliin mahtuu iso pala elokuvan historiaa. Chaplinin ansiosta komediasta tuli ala-arvoisen viihteen sijaan Shakespearen tasolle arvostettua taidetta. Chaplin oli valkokankaan vaativa ja tinkimätön monitaituri; hän näytteli, ohjasi, käsikirjoitti ja tuotti, jopa sävelsi musiikkia elokuviinsa. Chaplinin menestyksen salaisuus piili kyvyssä yhdistää yksityinen yleiseen. Pienen ihmisen arki tangeerasi isoja, historiaa ravistelevia tapahtumia. Kahden maailman yhdistelmä näkyi myös kulkurin hahmossa, joka oli samaan aikaan nuhjuinen maankiertäjä ja gentlemannin tavat ja arvokkuuden omaava maailmanmies. Chaplinin yhteiskuntaan kohdistuva katse oli kriittinen, mutta tarinoiden toteutus käytti komedian keinoja. Koko hänen tuotantoaan leimaa lämmin, humaani henki.

Chaplin kuvissa -näyttelyssä katsoja pääsee kurkistamaan kuvaustilanteisiin ja lavasteiden taakse. Näyttely lähestyy Chaplinin uraa eri teemoin pikku kulkurin alkuvaiheista äänielokuvaan. Chaplin on inspiroinut myös lukemattomia muita taiteilijoita, joista näyttelyssä mukana ovat mm. Fernand Léger ja Robert Capa. Myös Suomessa Chaplin-ilmiö on ollut vahva, mistä näyttelyn kotimaiset elokuvajulisteet, lehdet ja valokuvat kertovat.

Chaplin-elokuvasarja Orionissa: Helsingin taidemuseo on yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) kanssa toteuttanut elokuvasarjan, joka esitetään kevään aikana elokuvateatteri Orionissa, Eerikinkatu 15, Helsinki. Ohjelmisto:

• Kinokonsertti: Chaplin 100 vuotta, su 30.3. klo 14 ja 16
• Kivääri olalle vie! + Palkkapäivä + Susi Lammasten vaatteissa, to 3.4. klo 17
• Nykyaika, su 6.4. klo 16
• Auringon puolella + Koiranelämää + Joutilas luokka, ke 9.4. klo 19
• Kultakuume, su 13.4. klo 16
• Chaplinin Keystone-komedioita, ke 16.4. klo 17
• Sirkus, pe 18.4. klo 16 ja su 20.4. klo 16
• Kaupungin valot, to 24.4. klo 17 ja su 27.4. klo 16
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa