2014-02-26 13:44:00

Muutoksii on elokuva ystävyydestä, luottamuksesta ja – rasismista

Helsingin Herttoniemessä asuvat Antti (12) ja Muhis (12) ovat parhaita kavereita. Muhiksen perhe on kotoisin Somaliasta. Poikien ystävyys joutuu koetukselle, kun tapahtuu jotain järkyttävää. Yhteisen salaisuuden äärellä Antti ja Muhis vannovat ikuista ystävyyttä.

Muutoksii kertoo ystävyydestä, suvaitsevaisuudesta ja rohkeudesta noudattaa omaa sisäistä ääntään. Elokuvan keskeisenä ajatuksena on itseensä luottamisen välttämättömyys – rohkeus noudattaa omaa sisäistä ääntään, vaikka tulisi mikä. Muutoksii on nuorten puheenvuoro aikuisten junailemassa maailmassa, sukupolven ääni samaan tapaan kuin vaikkapa 1980-luvun leffaklassikko Täältä tullaan elämä.

Tammikuussa järjestetyssä koenäytöksessä Muutoksii sai huippuhyvän arvosanan 8-9 /10. Satapäinen testiyleisö koostui 10-16-vuotiaista. Ikäryhmässä 10-13 arvosana oli peräti 9/10. Nuori yleisö on kiittänyt jännittävää ja hauskaa elokuvaa siitä, että se kertoo rehellisesti nuorten omasta todellisuudesta, ei aikuisten kuvailemasta maailmasta. Erityistä katu-uskottavauutta elokuvalle antavat elokuvan musiikista vastaavat artistit Raappana, Bommitommi, Asa, Puppa J. ja Solonen&Kosola.

Muutoksii on syntynyt ojaaja, käsikirjoittaja Sami Laitisen omien kokemusten pohjalta: kyllästyttyään 90-luvulla asuinalueensa nuorison häiriköintiin Laitinen otti ohjat omiin käsiinsä. ”Eikö teillä ole parempaa tekemistä?” hän kysyi. ”Ei”, vastasivat pojat. Laitinen perusti siltä seisomalta Respect-elokuvatyöpajan, joka muutti monen nuoren elämän suunnan. Joukko entisiä räyhääjiä esiintyy myös Muutoksii-elokuvassa.

Elokuvaa voi tilata koulukinonäytäntöihin 4.4.2014 alkaen. Muutoksii-oppimateriaali 6.-8. luokille valmistuu maaliskuun aikana.

 
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa