2014-05-26 15:02:00

Tuuli nousee on suloisenhaikea anime lentokoneinsinööristä

Japanilainen poika nimeltä Jiro haaveilee lentämisestä ja näkee unissaan lentävänsä sankarinsa, italialaisen lentokonetehtailijan kanssa. Likinäköisestä Jirosta ei ole lentäjäksi, mutta hän opiskelee lentokoneinsinööriksi. Vuonna 1923 nuori mies Jiro on junamatkalla, kun suuri Kanton maanjäristys iskee. Jiro auttaa nilkkansa murtanutta naista. Samalla Jiro tapaa nuoren neitosen nimeltä Nahoko. Vuonna 1927 Jiro saa työpaikan japanilaiselta lentokonetehtaalta. 1930-luvulla maassa on lama ja köyhyyttä. Samaan aikaan Japani on aloittanut valtaamaan Aasian maita ja maailmassa on uuden suursodan uhka.

Japani varustautuu sotaan ja Jiro saa tehtäväkseen suunnitella tähän tarpeeseen lentokoneita. Hän ja ystävä Honjo lähetetään Saksaan opintomatkalle. Jiro suunnittelee onnistuneesti uudenlaisen kevyen Zero-hävittäjälentokoneen. Kesälomalla vuoristohotellissa hän kohtaa uudelleen Nahokon ja rakastuu tähän. Nahoko sairastaa tuberkuloosia ja lähtee vuorille parantolaan hoitamaan itseään. Rakastavaiset eivät kuitenkaan halua elää erossa, vaan Nahoko tulee Jiron luokse ja he menevät naimisiin. Jiron ura on nousujohteinen mutta Nahokon terveys huononee. Elokuvan loppukohtauksessa on vuosi 1945, Japani on hävinnyt sodan ja Jiro vaeltaa keskellä romuttuneita Zero-fighter-lentokoneita. 

Koulukinon oppimateriaali sopii elokuvan käsittelyyn yläasteella, lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa