2014-10-28 13:11:00

Vuoden katsotuimpaan elokuvaan saatavilla nyt myös oppimateriaali

Mielensäpahoittaja on 80-vuotias maaseudun mies, jonka vaimo on hoitolaitoksessa muistisairauden takia. Mielensäpahoittaja loukkaa jalkansa ja hänen aikuinen poikansa tulee apuun ja päättää lähettää Mielensäpahoittajan vähäksi aikaa pojan kotiin Helsinkiin, pojan jäädessä itse sillä välin isänsä kotikylään hoitamaan tämän asioita. Pojan vaimo on nykyaikainen uranainen, jolle tapoihinsa pinttyneestä apesta on enemmän riesaa kuin iloa. Miniä joutuu ottamaan Mielensäpahoittajan mukaan venäläisten kanssa hoidettaviin työneuvotteluihin. Mielensäpahoittaja sekaantuu miniänsä bisneksiin enemmän kuin tarpeeksi, mutta osaa omalla tavallaan suhtautua naapurimaan vierailijoihin. Tapahtumat vievät pojan ja miniän aviokriiisin partaalle.

Tuomas Kyrö loi Mielensäpahoittaja-hahmon alunperin vuoden 2009 radiokuunnelmasarjaan, jossa päähenkilöä ääninäytteli Antti Litja, samoin kuin tässä elokuvassa. Hahmo on tullut tunnetuksi eräänlaisista mielipidekirjoituksen tapaisista nimihenkilön monologeista, jotka kaikki alkavat “Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun...”  ja kuvaavat humoristisesti entisajan elämää parempana pitävän miehen törmäyksiä nykypäivän ilmiöihin. Karukosken elokuva perustuu kirjailija Tuomas Kyrön kolmeen teokseen: Mielensäpahoittaja, Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike ja Miniä. Elokuva ei ole suora yksi yhteen sovitus yhdestäkään näistä, vaan yhdistelee aineksia ja juonikuvioita kaikista kolmesta.

Koulukinon oppimateriaali sopii lukion ja ammatillisten oppilaitosten opetukseen. Materiaalissa käsitellään sukupolvien kuilua ja elokuvakerronnan keinoja kuten henkilöhahmojen ja vastakohtien rakentamista sekä draaman ja komedian rakennetta.
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa