2014-11-04 16:17:00

Hurja nuorisokuvaus He ovat paenneet esittelee ekspressionistista tyyliä

J-P Valkeapään ohjaama He ovat paenneet on road movie kahden nuoren pakomatkasta halki kesäisen Suomen.

Raisa on ongelmanuorten laitoksen ongelmallisin nuori. Joni tulee laitokseen siviilipalvelusmieheksi. Nuoria yhdistää unelma paosta, mahdollisuudesta päästä karkuun todellisuuden väkivaltaa ja jatkuvaa pahaa mieltä. Siviilipalvelusmiehellä on yleisavain ja laitoksen vanhan Volvon käyttöoikeus – ja matka voi alkaa.

Pako halki kesäisen Suomen on mieletön seikkailu kahdessakin mielessä. Se on kertomus hauraasta rakkaudesta ja mielettömistä onnen ja vapauden hetkistä pahan maailman keskellä. Se on kuitenkin mieletön myös siksi, että suunnitelma on hatara eikä yhteiskunta päästä otteestaan – vai päästääkö sittenkin? 

Elokuva esitettiin äskettäin sekä Venetsian että Toronton elokuvajuhlien virallisessa ohjelmistossa. Elokuva sai erittäin positiivisen vastaanoton ja mm. elokuva-alan arvostetut julkaisut Hollywood Reporter ja Screen Daily antoivat sille kiittävät arviot.

Hollywood Reporter maalailee elokuvan kääntyvän ”impressionistiseksi saduksi, joka on täynnä synkkiä juonenkäänteitä ja yllätyksiä”. Screen Daily puolestaan kehuu ohjaajan ”luovan taitavasti epätodellisen tuntuisen maailman, johon nuoret pakenevat”. Screen Daily hehkuttaa myös kuvaaja Pietari Peltolan työtä ”ihastuttavan eläväksi”.

Lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin suunniteltu oppimateriaali avaa elokuvan genreä ja ekspressionista tyyliä.
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa