2015-10-19 12:31:00

Katja Ketun romaaniin perustuvan Kätilön oppimateriaali sopii äidinkielen ja historian opetukseen

Vikasilmäksi haukuttu kätilö Helena rakastuu saksalais-suomalaiseen SS-upseeriin Johannes Angelhurstiin, jolle nainen on Villisilmä, kaikista muista naisista poikkeava luonnonvoima. Sodan keskellä hullu ja järjenvastainen rakkaus saa Helenan tekemään uhkarohkeitakin tekoja, jolloin Helenan moraalia ja omaatuntoa koetellaan.

Tapahtumat sijoittuvat Petsamon Parkkinaan, Titovkan vankileirille, sekä Johanneksen muistoissa Babyn Jariin sekä niin sanotulle Kuolleen miehen vuonolle. Elokuvan kautta Lapin sota, Operaatio 1005, vangeille tehdyt kokeet sekä sodan aiheuttama syyllisyys tulevat esille.

Elokuvaa voi kutsua rakkauselokuvaksi, joka on sijoitettu Lapin sodan historialliseen kehykseen. Elokuva asettaa ihmisten inhimillisyyden ja humaaniuden vastakkain natsi-ideologian ja sodan kauheuksien kanssa.

Kätilö elokuva perustuu vuonna 2011 julkaistuun samannimiseen Katja Ketun romaaniin. Romaani on voittanut sekä Runeberg-palkinnon että Lauri Jäntin palkinnon. Krista Kosonen puolestaan palkittiin parhaasta naispääosasta Sanghain kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Oppimateriaali on suunnattu lukioille ja toisen asteen oppilaitoksille erityisesti historian sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen.
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa