2016-01-14 13:01:00

Lumikuningatar avaa elokuvakasvatusvuoden lumisissa tunnelmissa

Olipa kerran kaksi lasta, parhaat ystävykset, Gerda ja Kai, jotka asuivat pienessä kaupungissa. He leikkivät onnellisena yhdessä toisten lasten kanssa  ja vaalivat kauniita punaisia ruusujaan, jotka kukkivat hehkuvan punaisina talvellakin pienessä lämpimässä vajassa.

Isoäiti kertoo lapsille kaikille tuttua legendaa kauniista, mutta tunteettomasta Lumikuningattaresta, joka hallitsee talvea ja lumihiutaleita ja kylvää ympärilleen vain hyytävää kylmyyttä. Lapset pitävät tarinaa pelkkänä satuna, ja Kai jopa naureskelee ja uhmaa ääneen lumen ja jään valtiatarta.

Legenda muuttuu kuitenkin pian totiseksi todeksi, kun Lumikuningatar, Gerdan ja Kain välisestä ihastuksesta ja lämmöstä kateellisena, päättää ottaa Kain omakseen.

Legendassa Lumikuningattarella on paholaisen peili, joka näyttää kaiken vääristyneenä. Särkyneen peilin sirpaleet leviävät ympäri maailmaa ja joutuessaan ihmisten silmiin ja sydämiin, alkaa kaikki näyttää rumalta ja pahalta. Kun Kaikin saa silmäänsä tällaisen jäisen sirun, hänen luonteensa muuttuu ja hän alkaa käyttäytyä ilkeästi ja epäkohteliaasti. Hän ei enää huomaa ympärillään lämpöä eikä hyvyyttä, vain talvisten lumihiutaleiden huurteinen kauneus saa hänet ihastumaan.

Eräänä päivänä Kaj on leikkimässä talvisella torilla. Hän sitoo oman kelkkansa kauniin valkeaksi maalattuun rekeen, joka kiitää pois sakeassa lumipyryssä. Reen ajaja on pitkä, hoikka ja hohtavan valkoinen lumikuningatar. Hän suutelee Kaita jäätävällä suudelmallaan kahdesti. Ensimmäinen suudelma puuduttaa kylmältä ja saa unohtamaan kaiken hyvän. Kai ei saa kolmatta kertaa, koska se tappaisi hänet.

Kun Kai on kadonnut, hänen kelkkansa löytyy läheisen joen rannalta, niin kaikki uskovat hänen hukkuneen jokeen. Gerda kuitenkin kieltäytyy uskomasta, että Kaj olisi kuollut ja päättää kevään tullen lähteä etsimään ystäväänsä. Pelastusretkellään Gerda kohtaa mitä ihmeellisempiä henkilöitä.

Onnistuuko nuoren Gerdan pelastaa Kai ajoissa Lumikuningattaren pauloista, ennen kuin tämän sydän jäätyy ikiajoiksi?

3.-4. –luokkalaisille suunnatun oppimateriaalin teemoja ovat ystävyys, tunteet, talviset maisemat, dubbaus, elokuva-arvostelu, kuvakoot ja kuvakäsikirjoitus, onnellinen loppu.
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa