2016-12-05 09:20:00

Disinformaatio, vihapuhe ja mediakasvatuksen keinot -raportti julkaistu!

Disinformaatio, vihapuhe ja mediakasvatuksen keinot on Koulukino ry:n Osuuskunta Mediakollektiivilta tilaama selvitys. Hankkeen ja selvityksen raportin päätavoitteena on ratkaisujen etsiminen disinformaatioon ja vihapuheeseen liittyvien ongelmien käsittelyyn erityisesti niistä näkökulmista, joita mediakasvattaja saattaa kohdata.

Raportin toisessa luvussa ”Näkökulmia” pohditaan, mitä eri tahot voivat tehdä disinformaation tunnistamiseksi ja vähentämiseksi, vihapuheen torjumiseksi ja nuorison radikalisoitumisen estämiseksi. Mitä tulisi tehdä, ja kenen? Pohdinta on tärkeää, jotta mediakasvatuksellinen näkökulma yleistyisi.

Raportti sisältää laajan aineistoluettelon vihapuheeseen ja disinformaatioon liittyvästä tutkimuksesta, media-aineistoista sekä organisaatioiden ja järjestöjen hankkeista. Aineisto on lajiteltu neljän otsikon alle: 3.1 Opetusaineistoja ja oppaita, 3.2 Disinformaatio ja faktantarkistus, 3.3 Yhteiskunnallista toimintaa, keskustelua ja mediasisältöjä sekä 3.4 Raportteja ja tutkimuksia. Lisäksi mukana on lakikatsaus ja kooste vihapuheen ja disinformaation määritelmistä.

Aineistoluvun tavoitteena on tuoda yhdessä paketissa saataville sitä tietoa, oppaita ja opetusaineistoja, jota vihapuheesta ja disinformaatiosta on jo olemassa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tukenut hanketta.

Lataa raportti pdf-muodossa täältä
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa