2020-10-28 10:12:00

Elokuvaviikon jatkot Elokuvapolulla

Elokuvaviikolla nähdyt kotimaiset elokuvat Lumikuningatar ja Iris ovat vapaasti katsottavina KAVIn Elokuvapolku-palvelussa huhtikuun 2021 loppuun asti.

Valtakunnallista Koulujen elokuvaviikkoa vietettiin tänä vuonna 28.9.–4.10.2020, ja siihen osallistui yli 180 000 lasta ja nuorta ympäri Suomen. Pelkästään Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) Elokuvapolku-palvelussa katsojia oli elokuvaviikon aikana yli 122 000.

Oppilaat varhaiskasvatuksessa sekä ala- ja yläkouluissa eri puolilla Suomea tekivät omia elokuvia, opiskelivat tuttuja oppiaineita elokuvan kielellä ja katselivat elokuvaviikon ohjelmistossa olevia elokuvia verkon välityksellä omissa koululuokissaan. Koulujen elokuvaviikon ohjelmistossa nähtiin muun muassa kotimaisia ja eurooppalaisia lasten- ja nuortenelokuvia, lyhytelokuvia sekä lasten ja nuorten itse tekemiä elokuvia.


Lumikuningatar ja Iris katsottavissa Elokuvapolulla

Koulujen elokuvaviikolla nähdyistä elokuvista jää Elokuvapolku-palveluun vuoden 2021 huhtikuun loppuun asti vapaasti katsottavaksi kaksi upeaa kotimaista lastenelokuvaa.

Päivi Hartzellin Lumikuningatar (1986) on osa elävää suomalaista elokuvahistoriaa. H. C. Andersenin satuun (1845) pohjautuva, Oscar-ehdokkuudenkin saanut fantasiaelokuva on lunastanut paikkansa kotimaisen lastenelokuvan klassikkona. Alakoulun 1.–3.-luokille suunnattu elokuva on universaali kehityskertomus ja sellaisena aina ajankohtainen. Koulukinon oppimateriaali sisältää taustatietoa opettajalle sekä tehtäviä alakoulujen 3.–6.- luokille, yläkouluille sekä toisen asteen oppilaitoksille.

Ulrika Bengtsin hieno esikoisohjaus Iris (2011) on ensimmäinen kotimainen ruotsinkielinen koko perheen elokuva. 1890-luvulle sijoittuvassa tarinassa Iris-tyttö asuu Tukholmassa taiteilijaäitinsä kanssa. Robert Nordströmin kuvaaman elokuvan visuaalinen ilme on harkiten tehty ja vie katsojan sisälle aikakauteen. Oulun lastenelokuvajuhlilla palkittu Iris on suunnattu 3.–7.-luokille. Elokuvaan löytyy oppimateriaalit myös ruotsiksi. Filmkamratenin oppimateriaalit on suunnattu 3.–6.-luokkalaisille, ja Koulukinon suomenkielinen oppimateriaali 5.–7.-luokkalaisille.

Lumikuningatar ja Iris ovat katsottavissa huhtikuun 2021 loppuun asti Elokuvapolulla (elokuvapolku.fi). Elokuvapolku on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) nettipalvelu, joka tukee kouluissa tehtävää elokuvakasvatusta sekä kulttuuri- ja taidekasvatusta tarjoamalla katsottaviksi ilmaisia elokuvia ja elokuvanäytteitä opetuskäyttöön. Elokuvapolulla on ympäri vuoden katsottavissa valikoima pitkiä elokuvia, kuten yleisön ja kriitikoiden rakastama klassikko Komisario Palmun erehdys (1960) sekä suuri suomalainen sotaelokuva Tuntematon sotilas (1955). Kaikkiin elokuvapolun elokuviin löytyy Koulukinon oppimateriaalit.
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa