Invictus - Voittamaton

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: apartheid, Nelson Mandela, kansallisurheilu

Synopsis: Kun Nelson Mandela valitaan presidentiksi Etelä-Afrikan ensimmäisissä vapaissa vaaleissa vuonna 1994, hän saa johdettavakseen kahtiajakautuneen maan. Valkoisen buurivähemmistön ylläpitämä rotusortojärjestelmä apartheid on jo vuosikausia pitänyt maan tummaihoista enemmistöä kakkosluokan kansalaisina, joilla ei ole ollut valkoisten kanssa yhdenveroisia kansalaisoikeuksia eikä mahdollisuuksia.Vuosikymmeniä mielipidevankina virunut Mandela ei kuitenkaan halua rangaista valtaa pitänyttä vähemmistöä vaan yhdistää jakautuneen kansan. Yhteisen sovun sinetiksi valjastetaan rugby, joka on maassa perinteisesti mielletty valkoisten urheilulajiksi.

Rugbyn maajoukkueen kapteeni Francois Pienaar (Matt Damon) saa tehtäväkseen johdattaa joukkonsa Etelä-Afrikassa pelattavan vuoden 1995 maailmancupin voittoon. Tehtävä tuntuu toivottomalta, sillä joukkueen peli ei kulje eikä sorrosta katkeroitunut kansakaan asetu ehdoitta joukkueen taakse. Clint Eastwoodin ohjaus ei ole perinteinen urheiluelokuva, vaikka raju rugby saakin valkokankaalla paljon tilaa. Ennen kaikkea Invictus on elokuva apartheidin repimän kansan eheyttämisestä ja presidentti Nelson Mandelasta, josta Eastwood maalaa maltillisen, lempeän ja suunnattoman viisaan kansanjohtajan kuvan.

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu lukioikäisille.
 
Oppimateriaalin on laatinut toimittaja, FM Tarja Kovanen.
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Materiaali on julkaistu vuonna 2010. Linkit on tarkistettu 10.7.2014.

 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Invictus - voittamaton

(Invictus)

Ohjaaja: Clint Eastwood

Maa: USA Vuosi: 2010

Kesto: 136min

Levittäjä: Sandrew Metronome Distribution Finland Oy

Näyttelijät:
Morgan Freeman, Matt Damon


Invictus – Voittamaton kertoo innoittavan tositarinan siitä, kuinka Nelson Mandela (Morgan Freeman) yhdisti voimansa Etelä-Afrikan rugbyjoukkueen kapteenin, Francois Pienaarin (Matt Damon), kanssa tuodakseen kansansa yhteen.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa