Ito - Seitti - Kilvoittelijan päiväkirja

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: Buddhalaisuus, Japanin uskonnot, elämänkaari ja sukupolvien kohtaaminen, oman tien löytäminen, dokumentin visuaalisuus ja rakenne, ohjaaja Pirjo Honkasalo

Koulukinon oppimateriaali on tehty lukioihin ja ammatillisille oppilaitoksille erityisesti uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetukseen.

Synopsis: Tokiolainen Fujioka on entinen nyrkkeilijä, joka loukkaannuttuaan vakavasti ryhtyi buddhalaiseksi pappismunkiksi. Elokuva koostuu monista keskusteluista, jotka palapelin tavoin kokoavat kuvaa nuoren miehen henkisestä etsinnästä. Hän antaa sielunhoitoa vaimolle, joka on tuomittu väkivaltaisen miehensä taposta, kuuntelee isänsä juuri haudannutta miestä ja keskustelee omassa elämässään tärkeiden ihmisten kanssa.

Fujioka ei ole tyypillinen japanilaisen puhtaan maan buddhalaisuus suuntauksen pappi. Hän on myös tokiolaisen baarin omistaja, joka sepittää Buddhasta kertovia blues kappaleita.

Elokuvan keskustelut ovat henkilökohtaisia pohdintoja elämän kysymyksistä. Pappi Fujioka ei luennoi opillisista kysymyksistä vaan pohtii kysymyksiä kuin kuka tahansa elämän suuntaa etsivä. Keskustelut piirtävät kuvaa Fujiokasta, joka nyt etsii buddhalaisuudesta sitä jotakin minkä hän koki nyrkkeillessään.

(http://www.variety.com/review/VE1117942708.html?categoryid=31&cs=1&query=ito+diary)

Oman tien valitseminen on painanut  vaakakupissa enemmän kuin suvun miellyttäminen. Elokuvassa Fujioka käy elämänkaartaan läpi käänteisessä järjestyksessä kohtaamiensa ihmisten kautta. Nykyhetkestä päädytään lopulta lapsuuteen, kun Fujioka keskustelee äitinsä kanssa. Kohtaamisten myötä avautuu vähitellen aina uusia teemoja ja jo todetut asiat asettuvat uuteen valoon.

Oppimateriaalin ovat laatineet FM Hannele Richert ja FM Jukka Ylitalo.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2009. Linkit on tarkistettu 30.6.2014.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Ito - Seitti - Kilvoittelijan päiväkirja

Ohjaaja: Pirjo Honkasalo

Maa: Suomi Vuosi: 2010

Kesto: 111min Ikäraja: 12

Levittäjä: Cinema Mondo


Kompromissiton ja näkemyksellinen suomalaisen Pirjo Honkasalon teos on omintakainen, haastava ja älykäs tutkielma nyrkkeilijätaustaisen buddhalaispapin Yoshinobu Fujiokan kilvoittelusta.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa