Jos rakastat

Rasismi ja syrjintä

 

Syrjintä on vakava ihmisoikeusongelma myös Euroopassa. Syrjinnän kohteeksi joutuvat esimerkiksi maahanmuuttajat, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ja romanit. Amnesty tekee aktiivista rasismin ja syrjinnän vastaista työtä kaikkialla maailmassa. Ihmisoikeudet kuuluvat yhdenvertaisesti kaikille ihmisille. Syrjinnän kielto on ihmisoikeuksien puolesta tehtävän työn kulmakivi.
 
Syrjinnän perusteita voivat olla etninen alkuperä, sukupuoli, uskonto tai poliittinen tai kulttuurinen tausta. Syrjinnän syynä voi olla myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluminen tai vammaisuus. Rasismin kohteeksi joutuvat usein etniset vähemmistöt, turvapaikanhakijat ja muut ulkomaalaiset. Heidän kohdallaan syrjintä johtaa monessa tapauksessa taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien loukkauksiin.Rasismi ja syrjintä ovat vaikea ja laajalle levinnyt ihmisoikeusongelma myös Euroopassa. Useat ihmisryhmät eivät voi saada töitä tai koulutusta, vuokrata asuntoa tai yksinkertaisesti kävellä kadulla siksi, että ovat ”väärän värisiä" tai kuuluvat ”väärään” etniseen ryhmään. Vakavimmillaan rasistiset asenteet ilmenevät väkivaltana.
 
Ulkomaiden kansalaiset ja etniset vähemmistöt joutuvat muun syrjinnän lisäksi usein kärsimään viranomaisten suhteettomasta voimankäytöstä. Monissa maissa maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden oikeuksia on lisäksi viime vuosina kavennettu ”kansallisen turvallisuuden” nimissä. Amnesty on raportoinut eurooppalaisten lakien ja käytäntöjen vaikutuksesta ulkomaan kansalaisiin ja turvapaikanhakijoihin. Myös islamofobia ja antisemitismi ovat lisääntyneet Euroopassa.
 
(http://www.amnesty.fi/mitateemme/teemat/rasismi-ja-syrjinta, 20.1.2010)
 
1. Lukekaa Amnestyn määritelmä syrjinnästä ja rasismista sekä Ylen juttu ohjaaja Neil Hardwickista. ("Neil Hardwick: Suomi ei ole poikkeuksellisen rasistinen maa". YLE Uutiset / Maria Heinola 12.1.2010.) Laittakaa luokkaan keskustelu pystyyn aiheesta ”suomalaiset ja rasismi”. Keskustelkaa. Ottakaa kantaa ja muodostakaa mielipiteitä.
 
2. Lukekaa myös Helsingin Sanomien artikkeli Tarja Halosen ja Martti Ahtisaaren näkemyksistä maahanmuuttopolitiikkaan (Marko Junkkari: "Halonen ja Ahtisaari eri linjoilla maahanmuuttopolitiikasta", HS 17.3.2009). Kirjoita oma julistuksesi maahanmuuttopolitiikan suhteen.

 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Jos rakastat

Ohjaaja: Neil Hardwick

Maa: Suomi Vuosi: 2009

Kesto: 124min Ikäraja: 7

Levittäjä: SF Film Oy

Näyttelijät:
Elli Vallinoja (Ada), Chike Ohanwe (Toni), Taneli Mäkelä (ministeri Helminen), Satu Silvo (Adan täti), Minttu Mustakallio (Adan edesmennyt äiti), Meri Nenonen (isän sisko), Jenni Hakala (Takalan Mervi), Henni-Liisa Stam, Anna Laulumaa


Kotimainen musiikkielokuva kertoo ministerin tyttären ja maahanmuuttajien pojan rosoisen rakkaustarinan.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa