Kahlekuningas

Elokuvan tiedot

Oppimateriaalin teemat: ystävyys, valehtelu, syyllisyys, yksinäisyys, kuolema, murteet ja meänkieli, ohjaus,

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu 6.-8. luokille.

Synopsis: Eletään vuotta 1976 ja kaksitoistavuotias Esko asuu vanhempiensa, pappansa ja isoveljensä kanssa Torniossa. Sodasta on kulunut jo reilut kolme vuosikymmentä, mutta tarinat sodasta elävät poikajoukossa vielä voimakkaina. Aivan rajan takana, Haaparannalla, asuu saman ikäisiä ruotsalaispoikia, joiden kanssa leikit muuttuvat joskus kunnon tappeluiksi. Erään tappelun seurauksena sattuu suuri polkupyöräonnettomuus, kun Esko keksii houkutella naapurin pojat ansaan Suomen puolella olevaan alikulkutunneliin. Pojat jäävät kiinni ja joutuvat korvaamaan aiheutuneen tuhon. Eskoakin kuulustellaan aiheesta, mutta hän kieltää olleensa edes paikalla. Hän saa kaveriensa vihat päälleen ja joutuu ulos porukasta,kaverit panevat hänet boikottiin. Pian Esko tutustuu uuteen ystävään, Patrickiin, joka asuu rajan toisella puolella, Ruotsissa ja on Eskon tavoin yksinäinen.

Sota on jättänyt Eskon pappaan jälkensä niin, ettei hän puhu, mutta hänestä kerrotaan yhä sankaritarinoita, jotka elävät voimakkaina Eskon mielikuvituksessa ja poikien leikeissä. Patrickin fantasia ja esikuva on kahlekuningas Houdini, joka Patrickin mielestä vapautti itsensä kaikista kahleista pelkällä tahdonvoimallaan. Sotaleikit ja taikuus helpottavat poikien kohtaamaan ankaraksi käyvän todellisuuden.

Oppimateriaalin ovat tehneet luokanopettajat Annika Henriksson ja Tuula Niiniranta.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2002. Linkit on tarkistettu 16.7.2013.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Kahlekuningas

(Kahlekuningas)

Ohjaaja: Arto Koskinen

Maa: Suomi Vuosi: 2002

Kesto: 94min Ikäraja: 7

Levittäjä: Columbia TriStar Nordisk Film Distributors Oy

Näyttelijät:
Miikka Enbuske, Emil Lundberg, Heikki Hela, Maija Junno, Arttu Kapulainen


Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa