Kalteva torni

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: Mielenterveys, skitsofrenia, erilaisuus ja ennakkoluulot, elokuva-arvostelu

Synopsis: Mitä tapahtuu kun yhdessä miehessä asuu kaksi ihmistä? Lämmin tragikomedia erilaisuudesta. Perustuu tositarinaan jos toiseenkin. Kalteva Torni on elokuva miehestä ja hänen sivupersoonastaan. Maailmassa on viisi miljardia ihmistä ja tapaa selvitä elämästä, tämä on yksi niistä. Mitä tapahtuu, kun yhdessä miehessä asuu kaksi ihmistä, joista toinen on tietoinen toisen olemassaolosta, mutta toinen ei. Millaista on elää päivästä toiseen tietämättä mikä on totta ja mikä ei? 

Hyväntahtoinen mies, Johannes, joka kärsii elämää rajoittavasta persoonallisuushäiriöstä, rakentaa mielisairaalan puistossa puukiekoista kaltevaa tornia. Hänen suurin pelkonsa on, ettei hän ehdi nähdä Pisan tornia ennen kuin se kaatuu. Sairaalan pihalla leikkivä pieni tyttö tutustuu mieheen ja alkaa myös haaveilla kaltevan tornin näkemisestä. Pikkutytön isoäiti, entinen ballerina joka on aikanaan kiertänyt Euroopan oopperalavoja lupaa viedä tytön katsomaan tornia, päästäkseen itsekin nuoruutensa unelmien tapahtumapaikoille. Kun vielä pikkutytön äiti, mielisairaanhoitaja joka on miehen omahoitaja, lähtee kolmikon perään, alkaa uskomaton tarina, joka heittää tuon nelikon keskelle Eurooppaa. Johannes kohtaa matkallaan elämänsä pakolaisuudessa viettäneen nuoreen parin, joka on koko nuoruutensa joutunut odottamaan turvapaikkaa eri maissa, voimatta juurtua mihinkään ja jonka keskinäinen rakkaus on luvatonta erilaisten etnisten taustojensa vuoksi. 
 
Mitä meidän aikamme tarjoaa erilaisille ihmisille - onko heille sijaa missään? Jos maailma on jakautunut kahtia, on siinä välissä vielä kolmas ryhmä ihmisiä joita ei kaivata mihinkään. Onko meidän ajassamme kenelläkään enää kykyä todella kuunnella toisen tarinaa? Vanheneva nainen etsii maailmaa jota ei enää ole. Nuori tyttö etsii maailmaa jota ei vielä ole. Mies etsii maailmaa jota ei ole koskaan ollut, eikähänenlaisilleen koskaan tulisi. Vai onko 
maailmassa sittenkin vielä sijaa ihmeille? Elokuva taitekohdasta, jossa unelmat muuttuvat muistoiksi. Tarina toivosta ja toisistaan välittämisestä. 
 
(www.artistafilmi.fi/kaltevatorni/synopsis.htm) 
 
Oppimateriaali soveltuu lukiolaisille esim. psykologia 5 -kurssin sisältöihin tai lukion ja ammatillisten oppilaitosten äidinkielen opetukseen.
 
Oppimateriaalin on laatinut äidinkielen ja viestinnän opettaja Marjaana Mitikka. 
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Materiaali on julkaistu vuonna 2006. Linkit on tarkistettu 12.8.2013.

 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Kalteva torni

(Kalteva torni)

Ohjaaja: Timo Koivusalo

Maa: Suomi Vuosi: 2006

Kesto: 96min Ikäraja: 12

Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland

Näyttelijät:
Martti Suosalo, Seela Sella, Liisa Kuoppamäki, Siiri Suosalo, Risto Salmi, Mats Långbacka, Laura Jurkka, Jemina Sillanpää


Kalteva Torni on tragikoominen tarina siitä, mitä tapahtuu kun yhdessä miehessä asuu kaksi ihmistä. Millaista on selviytyä tilanteista ja paikoista käsittämättä kuinka on niihin joutunut ja tietämättä mikä on totta, mikä ei?

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa