Kapernaum - Kaaoksen lapset

Elokuvan jälkeen: ajatuksia elokuvan teemoista

Tehtävä

Tavoitteena: Keskustella elokuvan herättämistä ajatuksista / tunteista ja pohtia omia ajatuksiaan pakolaisuudesta.

Ohje:

Tähän tehtävään tarvitaan lankakerä.

Pyydä oppilaita muodostamaan piiri. Kerro, että tehtävän tarkoituksena on käydä läpi elokuvan herättämiä ajatuksia. Jokainen oppilas saa vuorollaan puheenvuoron silloin, kun hänelle heitetään lankakerä.

Aloita kierros kertomalla ensin itse, millaisia ajatuksia ja tunteita elokuva herätti sinussa. Ajatus voi liittyä pakolaisuuteen, lapsen oikeuksiin tai elokuvaan jollain muulla tavalla. Pidä tämän jälkeen lankakerän alkupäästä kiinni ja heitä kerä eteenpäin valitsemallesi henkilölle. On hänen vuoronsa kertoa oma ajatuksensa.

Lankakerä kierää vuorotellen jokaisen oppilaalla. Osallistujien on tärkeää pitää langasta kiinni, jolloin piirin keskelle alkaa muodostua verkko.

Lopulta, kun verkko on valmis, voi sen risteilevien lankojen todeta muistuttavan ympäri maailmaa elävien ihmisten yhteydestä toisiinsa sekä globaalista yhteisvastuusta.

Pohdintakysymyksiä keskustelun käynnistämiseen:

  • Miten kuvailisit elokuvaa yhdellä sanalla?
  • Mikä on mielestäni elokuvan sanoma?
  • Millaisia lapsenoikeusrikkomuksia elokuvan lapset kohtasivat?
  • Elokuvan ohjaaja Nadine Labaki on kuvannut elokuvan Beirutissa aidoilla tapahtumapaikoilla ja teki ennen elokuvaa taustatyötä pakolaislasten parissa. Hän sai pakolaislapsilta idean elokuvassa nähtävään oikeudenkäyntiin: Lapsen pohtivat usein, miksi ovat olemassa, jos kukaan ei pysty huolehtimaan heistä. Mitä ajatuksia tämä herättää sinussa?
  • Miksi päähenkilö Zain hymyili elokuvan viimeisessä kohtauksessa?

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Kapernaum - Kaaoksen lapset

(Capharnaüm)

Ohjaaja: Nadine Labaki

Maa: Libanon, Yhdysvallat Vuosi: 2018

Kesto: 126min Ikäraja: 12

Levittäjä: Finnkino Oy

Näyttelijät:
Zain Al Rafeea, Yordanos Shifera, Treasure Bankole


Riipaiseva elokuva katulasten hädästä ja pakolaisten asemasta.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa